Porto Salvo

by David Perri
Porto Salvo David Perri

This renovation of a building from the 18th century  is one of the few examples of architecture survived at the 1908’s earthquake in Messina, Sicily. The new project  preserves all the existing elements from the past.
The marble stairs, the handmade concrete floor tiles, the roof with its wood trusses, the structural braces that after the earthquake served to keep the building safe. Since the entrance is already clear how this house is linked to a traditional way of living from the past. In the 18th houses and shops were often in the same building.
A long staircase indeed leads from the ground floor to the upper level where the family use to live. The main element of the interior space is certainly the tall roof with its wood trusses that floods the entire space with light through the 4 new skylights. 
The recovery of the roof was an opportunity to build new lofts thanks to the considerable height obtained. The main space has double height and contains several elements that interact smoothly.
 The entrance with its long staircase, the living area and TV, the dining area with its generous table, the linear kitchen partially hidden, the gallery studio overlooking the double height that can also be used as a guest room.  The main bedroom has two different levels and once again an exciting double height. The groundfloor is a non-conventional and relaxing open space.
Conceived as a small SPA with a large walk-in closet and the Water area which includes two wash basin and a large shower open to the room. These elements come together in a unique space that becomes a real relaxation area where you can rest, read, think and take care of yourself. 
The upper part of the bedroom hosts the sleeping area overlooking the lower floor. Another large bedroom is on a loft above the kitchen. From the living area and the kitchen you can access to a large terrace of 60 sqm laid out on two different levels. Part  of the terrace is shaded by a metal trellis which also hosts a large counter, as a kitchen extension, that creates a continuous between interior and exterior spaces.
Natural materials and soft colors have a perfect dialog with the history of the building. White walls, plywood furniture, hand planed parquet floors, white metal stairs and gray resin surfaces for bathrooms and kitchen create a relaxing atmosphere within the 180 square meters of the house.

Photos by: Peppe Durso

  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri
  • Porto Salvo David Perri

Sponsor

Sponsor

  • Switch Apartment in Tokyo

    Switch Apartment in Tokyo

    This apartment used as home and office was designed by Yuko Shibata in Tokyo Japan. It was actually a home and the owner wanted to use it as office also. So the designer created a ...

  • Contemporary Residence

    Contemporary Residence

    London-based location agency 1st-Option features a unique portfolio of shoot locations for stills photography, TV and filming. We spotted the Millbrae residence on their website, a...

  • The Park House

    The Park House

    Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea. It is a house designed for a middle-age...

  • The Medic’s House

    The Medic’s House

    The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
    The need ...

  • Studio House

    Studio House

    A house like an archetype. As a prelude to the castle “Schönberg” (12th century) at the Wehrgraben – site of a former guard house. The house consists of two building volumes...

  • Laurel Way

    Laurel Way

    One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experi...

  • Robins Way Residence

    Robins Way Residence

    The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartmen...

  • La Concha House

    La Concha House

    Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
    The internal volume of the 15th Century barn forms the hear...

  • House Among Trees

    House Among Trees

    The landscape of Mar Azul, a seaside resort near Villa Gesell and 400 km from Buenos Aires, is full of thick forest of different kinds of pine trees, acacias and black poplars as w...

  • G House

    G House

    The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners’ s memories. The family that live into thi...