Power Street Hawthorn

by Steve Domoney Architecture
Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture

This established family residence in Power Street Hawthorn had previously undergone renovation with rear additions providing family living, dining and kitchen spaces. These regrettably fell short of providing an agreeable layout and flow for the family, being awkward in configuration, somewhat confined in height and lacking in good natural light. A complete rethink of this space and its relationship to its garden setting was called for. It was agreed the best remedy would be to start afresh whilst generally keeping to the existing envelope so as not to diminish the available garden area and in so doing, provide a more liberating space and focal point for family activity.
In its presentation a pavilion style structure seemed most appropriate in offering connection to the garden whilst differentiating itself from the established character of the existing house. In this way both new and existing co-exist harmoniously, equally and proudly representing their own period in history to which they came into being.
The scope of work included some modernisation of the existing, along with the integration of the new pavilion with a new raised swimming pool and garden re-work by Jack Merlo, landscape designer.
The ‘Pavilion’ as the name suggests, is open and skeletal in form, the material pallet restrained and limited to glass and bluestone clad walling. Timber flooring and bluestone tile terracing.
A careful balance of openness and privacy is struck to establish the garden connection whilst being afforded privacy from neighboring properties. This is achieved through the placement of screen blade walls to its flanks and frameless openings to the garden vista.
Subtle indulgences have been included such as the direct access from the master en-suite to pool via an automated glazed door, reinforcing an urban resort feel to the home.

Photos by: Derek Swalwell

  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture
  • Power Street Hawthorn Steve Domoney Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Ayazpaşa House

    Ayazpaşa House

    Ayazpaşa house gets a fresh new makeover. Displaying more recent pieces from the Autoban collection including the cosy Nest Chair and a specially enlarged version of the Deco Sofa...

  • Screen House

    Screen House

    The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
    The neighbo...

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • Qing Shui Wan Spa Hotel

    Qing Shui Wan Spa Hotel

    Singaporean architectural firm, Nota Design International, have designed the facade and interior of the Qing Shui Wan Spa Hotel in Shenyang, China. This luxury spa club offers natu...

  • Forest House in the City

    Forest House in the City

    Forest House in the City was designed by Studio Velocity, and it is located in Tokyo, Japan. The home's many large windows and lushly vegetated surroundings do indeed make it seem ...

  • Boxenbaum Residence

    Boxenbaum Residence

    Description: Situated on a sloping corner lot across from an elementary school, the Boxenbaum House orients itself away from two perimeter streets towards rear and side outdoor spa...

  • E-Paper Slap Bracelets

    E-Paper Slap Bracelets

    Everybody had them or at least seen ‘em. Slap bracelets were usually made of thin piece of aluminum wrapped in fabric. Using the same form, Chocolate Agency came up with a mini m...

  • The Satisfaction

    The Satisfaction

    Welcome to The Satisfaction, the home designed with you in mind. This four bedroom retreat is perfect for feeling as though you’re a million miles from the outside world. There...

  • Slice shelf

    Slice shelf

    What would a shelving system look like if playful customization was its main Objective ? This question urged the Danish design studio KiBiSi to design SLICE – an architectural re...

  • Villa Topoject

    Villa Topoject

    The house is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes upward, series of houses intermittently continue facing a 3 meter wide road....