Principe’s Box House

by u+a arquitectura
Principe’s Box House u+a arquitectura

This project involved the rehabilitation of a 53 sqm (570 square-foot) apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally divided into five rooms, besides a very reduced kitchen, a bathroom and a storage space under cover with a maximum height of 1.50 m (5 feet).
A new space, which is completely different, appears. It was there, waiting to be discovered. Its conservation becomes the goal and inspiration of the project.
To improve the habitability and spaciousness the interior was emptied. Interior divisions were eliminated, as well as the ceiling which covered the original wooden triangle beams.
In order to do so, it is decided to concentrate the more technical uses in a simple and light structure. Around it, the rest of spaces flow being, at the same time, visually isolated.
To materialize this idea a wooden box holds the kitchen front, WC, laundry, sinks area, shower and a small closet. This wooden piece was conceived as a piece of furniture. It was built in maple wood as a tribute to the owner’s love for Spanish guitars, usually made of this material.
As this was a rehabilitation work it was considered important to maintain a reference to the past, discovering what already existed placing it in a new context of time but keeping its essence and history.
Existing elements and constructive systems were recovered: lightweight interior partitioning, shutters, entrance door, wooden structure, new pine flooring planks. All the partitions were assembled by a carpenter. There is no tiling. The shower was installed using phenolic panels which were grooved to avoid slipping.

Photos by: Héctor Santos-Díez

  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura
  • Principe’s Box House u+a arquitectura

Sponsor

Sponsor

  • The Beck Residence

    The Beck Residence

    Perched atop a rocky seaside promontory, this loft renovation is an efficient response to the problem of limited space with simplicity and restraint being the guiding principles of...

  • House In

    House In

    If the standard of the modern family group is said to be a nuclear family, I feel that the contemporary family is evolving even further. The nuclear family is breaking down, result...

  • La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate

    La Suite Sans Cravate is a chic hotel located in Bruges, Belgium. Work on the property was completed in 2013, done by the hand of Véronique Bogaert. Photos co...

  • Anti Patio

    Anti Patio

    The terraced plot is located on the eastern slope of the hill, with a 10-15 km panoramic view characteristic of a penthouse. The layout of the house enables its 180-degree exposure...

  • Sliding House

    Sliding House

    The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, ...

  • Transitory Bookshelf

    Transitory Bookshelf

    Paris-based designer Robert Stadler has created this simple bookshelf called “Transitory bookshelf” which helps you to separate the books you have finished reading from the one...

  • Mechanics Institute Hall Conversion

    Mechanics Institute Hall ..

    The 1857 Mechanics Institute Hall is located in South Yarra, a suburb in Melbourne, Victoria, Australia, and it was recently converted into a state-of-the-art inner city retreat. T...

  • Maritime S and Pontoon

    Maritime S and Pontoon

    UK-based designer Benjamin Hubert will present two new products, Maritime S Chair and Pontoon dining table during the upcoming Milan Furniture Fair 2012 in collaboration with Itali...

  • Eaton Residence

    Eaton Residence

    Seattle-based studio E. Cobb Architects has designed the Eaton Residence. Perched on a bluff in Magnolia Park in Seattle, Washington, this unique three-bedroom cantilevered home ha...

  • Wedge House

    Wedge House

    We were approached by clients looking to unlock the potential of a backland site set in the rear half of an existing suburban garden in Surrey. Their brief was to create a contempo...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.