Private Residence

by Pike Withers Interior Architecture
Private Residence Pike Withers Interior Architecture

The client had visited our recent project, the exclusive Qualia resort on Hamilton Island and wanted us to bring this resort feel into his beach house. He wanted a laid back feel that was intrinsically calming. A particular request was ‘to be able to sit on the view’. This required an extensive re-think to the planning of the whole house. The kitchen & living areas were completely re-planned to create larger spaces that flowed seamlessly into one another. Balconies were extended and an automated sliding roof was installed over the living area to allow the house to literally ‘open up’.
It was important for us to maintain an Australian feel and avoid the Bali cliché’s in producing a resort aesthetic. Although the aim was to have open spaces that were more communal and social this needed to be balanced with quieter spaces. The use of built in banquettes throughout the house created intimate spaces to sit and escape or soak up the view. A particular innovation was the installation of the retractable roof that spanned over the whole living area.
As the project was a refurbishment, there was always a carefully considered approach to what we could re-use. The bones of the house were good, so nothing was demolished without justification. Some of the elements from the existing house, such as some large timber beams were re-used into the landscaping. There was also an emphasis on improving the amenity of the house. The building changes meant that ventilation and light penetration were improved greatly. The use of custom made sliding timber and glass louvered screens meant that these elements could be controlled and flexible and therefore prevented a drain on artificial heating/cooling and lighting.

Photos courtesy of Pike Withers Interior Architecture

  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture
  • Private Residence Pike Withers Interior Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Scandinavian Design: A Bright Loft

    Scandinavian Design: A Br..

    This bright loft apartment is located on Kungsholmen, an island in Lake Mälaren, part of Stockholm, Sweden. The building was originally built in 1908, and the loft itself has 5 ro...

  • Apartment LA

    Apartment LA

    When the first child starts to go to school, the couple bought an apartment in the city, letting the country house where they lived just for the weekends.
    The new home combi...

  • Modern Home

    Modern Home

    Located in Mill Valley in California, this modern home sits prominently on a half-acre lot. Renovated in 2006, the four bedroom, three bathroom home offers panoramic views of canyo...

  • Highgate

    Highgate

    This modern terraced house on a private estate in North London has been completely transformed – from dark and soulless into an oasis of cool, calm and contemporary. Thomas Griem...

  • 299 Soper Place

    299 Soper Place

    The project replaces a 2-car garage and indoor pool house with a new lavish spa, multipurpose lounge, guest house as well as a 4-car garage. The initiative is to integrate new indo...

  • Bull children furniture

    Bull children furniture

    Bull makes a perfect furniture piece for children between 3 and 6 years old. In essence it´s a tiny chair with the backrest being a "giant" spinning wheel. That allows it to be us...

  • Coniferous Collection

    Coniferous Collection

    Coniferous is a collection of stools created by London-based design studio Joint Perspectives. Shaped and inspired by conifer pine trees, the stools come in pairs and in three diff...

  • “La Lagartija” House and Bungalows

    “La Lagartija” House ..

    “A weekend house with bungalows to rent or host close friends and family…” From this premise arises La Lagartija, located in an undeveloped area in Avándaro, in Valle de Bra...

  • Hotel Deseo

    Hotel Deseo

    El Deseo is located in Playa del Carmen, Mexico, a small Caribbean village where fun and relaxation come together. The general idea of this project is to combine these two activiti...

  • House N

    House N

    Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.