Quarry Street House

by Marina Rubina
Quarry Street House Marina Rubina

Quarry Street is located in the heart of Princeton, a 5-minute walk to Princeton University campus, public library, Art Council, shops, restaurants, and train station. This new contemporary house fits well into the closely-knit John Witherspoon neighborhood: it is positioned close to the street maintaining a consistent urban street frontage. The horizontal siding in the front picks up on the horizontal siding typical of the surrounding houses, while the alternating siding sizes, vertical siding, and large panels on other sides accentuate the playful and sculptural volumes of the house. The cantilevered car port fits with the tradition of side driveways. The front steps, porch and a large kitchen widow facing the street are well suited for conversing and waving to neighbors.
The house was an experiment in providing high quality sustainable residential development affordably. It was fabricated at a modular factory in less than a month, installed on site in one day, finished completely in about a third of the time it would take to build on-site. The modular manufacturers have perfected fabrication techniques to allow production of standard houses efficiently and at incredible speed. The Quarry Street House utilizes these best practices, but pushes the design to the next level: no need to standardize the design as long as standard fabrication methods are used.
Modular fabrication allows for minimal construction waste and easily achieves a tight exterior envelope. A high efficiency HVAC system and solar shading for large expanses of glass provide for minimal utility bills. Going beyond the stereotypical modular construction, the use of cantilevers makes for a more efficient structural system and creates porches and solar shading. The low slope roof is designed for green roof installation. This house is Energy Star Rated and is in the process of receiving its LEED Gold certification.
The Quarry Street House is designed to accommodate the current needs of a young family and provide for future changes. It consists of about 2,000 sq.ft main house and a 500 sq.ft. studio suite. The ground floor accommodates the living, dining, kitchen spaces and a home office. Second floor bedrooms open to a play loft for the family’s two young boys that in the future could serve as their study space. The central sculptural stair takes advantage of the shift between the modules set at an angle and dynamically engages the double story living room and loft above. The separate studio suite could serve a variety of functions from a residence for a visiting family member, an au pair suite, or a small business office.
The house and studio are oriented in opposite directions for privacy, but merge to shape and shade the outdoor space. The backyard is landscaped to function as an outdoor room that allows the intimate interior spaces to expand visually and physically with large operable glazing.

Photos by: Todd Mason

  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina
  • Quarry Street House Marina Rubina

Sponsor

Sponsor

  • Good Residence in Melbourne

    Good Residence in Melbour..

    Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalise their “wish ...

  • Paling Fence House

    Paling Fence House

    In response to increasing population densities in the suburbs, the Australian government over 10 years ago introduced strict town planning guidelines specific to residential projec...

  • Scandinavian Design: an Elegant Attic

    Scandinavian Design: an E..

    This elegant attic apartment is located by Karlaplan, an open park-plaza area in Östermalm in Stockholm, Sweden. The interior is done in a neutral palette, which serves to extend ...

  • Ant-house

    Ant-house

    The outer wall of black covers whole cube, and that screens visual field completely. Inside of heavy door, the space turns to vivid yellow covered by larch plywood. It seems that t...

  • Micro

    Micro

    Description: Micro embodies the very essence of Craft Feeling, Industrial Making, since although it is inspired by handcrafted micromosaics, it is finished off industrially using t...

  • Brand New Coastal Modern Residence

    Brand New Coastal Modern ..

    Designed by Malibu architect Doug Burdge in collaboration with interior designer Tim Clarke, The Birdview residence is located above one of Malibu’s finest beaches. Completed in ...

  • Chair wood

    Chair wood

    This flexible and functional minimalist wood chair, Leaf was designed by Mehtap Obuz of Demirden Design for Ilio. The Leaf chair is made from oak and walnut with natural finish. Bo...

  • Vaucluse House

    Vaucluse House

    The concept for this dwelling was to reflect the topography and landform of the Sydney Habour basin. The house is expressed as a series of horizontal layers – the sandstone clad ...

  • Luxury Loft Apartment Renovation

    Luxury Loft Apartment Ren..

    Guillaume Gentet designed this contemporary interior for a young couple and their children living in Greenwich Village, New York, New York, USA. It began as a one bedroom, two bath...

  • Walkabout

    Walkabout

    An abandoned shed lost in a thicket of cedar and live oaks was set on a modern path by a novice builder and architect friend who were inspired to restore the neglected landscape an...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.