Ramat Hen Residence

by Jacobs-Yaniv Architects
Ramat Hen Residence Jacobs-Yaniv Architects

Architectural planning and Interior design for a house of 250 Sqm. Plot size 750 Sqm.
The main architectural concept was creating inside the house an in-between space: joining the outside with the inside by introducing plants and skylights along a passage which continues the garden path to the house. The house occupies a full rectangular shape on the majority of the site, and the planted and day-lit passage breaks down a potentially rigid placement on site. Most of the house is planned on one floor – ground floor. Only a guest room occupies the basement.
The passage cuts the house in two sections – hosting and sleeping. The internal plan is directed north-south for optimal day light and east –west for optimal natural ventilation.
The central passage is a 3 m’ wide by 14 m’ long space which holds not only plants but a large wooden library with books and an assortment of personal decorative objects collected by the residents. A special technique has been developed for flexible hanging of art work. It allows changing and shifting, suitable for the residents and for joy of ever-changing life in a home.
The ‘public’ section of the house has no columns but has exposed concrete beams carrying through to the terrace and defining a subtle rhythm to the light penetrating the house from the roof. In order to provide the house a light feeling – integrated and not overtaking the garden, the terrace and the paths outside were lifted slightly from the ground letting plants grow in between. All building details and interior items were chosen very carefully and with thought of items already existing in the lives of the residents.

Photos by: Uzi Porat

Sponsor

Sponsor

  • Saint Emanuel House

    Saint Emanuel House

    The Saint Emanuel House captures Houston: a city made of skyscrapers, freeways, single family homes and lawns and gardens.
    The Saint Emanuel House is located in Houston’s ...

  • Nettleton 198

    Nettleton 198

    Cape Town-based studio SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects has designed the Nettleton 198 residence in collaboration with interior design studio OKHA Interiors.

  • House in Yatsugatake

    House in Yatsugatake

    Located on a sloping mountain ridge at the foot of the Yatsugatake Mountains, this house was designed on a piece of land that offers spectacular views that are rarely known. Seekin...

  • Multi-Level Apartment

    Multi-Level Apartment

    Characteristic of this apartment is its inner space and cubic capacity. It is located on the top 18th floor. Initially it was a two level apartment of total houseroom of 258 sqm. ...

  • Hawkesbury Residence

    Hawkesbury Residence

    Project

    Marmol Radziner is the design architect for this  three bedroom-home at the base of a windswept slope in the Wanaka Valley in New  Zealand.  HMA Architects ...

  • Giant Pixel

    Giant Pixel

    Giant Pixel in San Francisco is a software developer occupying three floors near the City’s Mint Plaza, an area known for creative redevelopment and modernity drawn from vintage ...

  • Small Box

    Small Box

    The residence is built on the western hillside of Mt. Moiwa, overlooking the city of Sapporo. From the casual lifestyle of the client and his wife, and also the request to have a p...

  • East Windsor Residence

    East Windsor Residence

    Extraordinary views in the heart of the city and a small buildable footprint limited by restrictive easements prompted a thin, three-story home with the main living spaces and mast...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • Casa 8

    Casa 8

    Located in a residential neighborhood in Brasilia, Brazil, the “House 8″ is a family residence that offers the simplicity of architecture through the choice of materials with a...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.