Raven Lake Ranch

by Michael Malone Architects
Raven Lake Ranch Michael Malone Architects

Raven Lake Ranch by Texas Society of Architects:
“Eileen Bennett was leaning toward Arts and Crafts but her architect encouraged her to “come to the dark side.” Modern was a better choice, he insisted, for the splendid acreage she and her husband, local attorney Martin Bennett, had purchased just south of Athens in northeast Texas. Warming to the idea, she asked Michael Malone, AIA, to design a sprawling 2,700-sf house she describes as “modern ranch,” the centerpiece of the couple’s 100-acre Raven Lake Ranch.
Both architect and client realized that the house would be very different from anything else around town, a place permeated with a suburbanesque cookie-cutter “builder” aesthetic. Nevertheless, Malone says, Eileen Bennett “was fully supportive of our ideas and concepts for the house, even though they varied dramatically from the other homes in Athens.” With a background in real estate, she also proved to be a client eagerly engaged in the process from beginning to end. “Her eye for detail meant she looked through the plans thoroughly and asked a lot of questions,” Malone asserts. “We find it gratifying when the clients make an effort to understand what is contained in the construction documents and the result is a better, more collaborative product, one the client has an emotional investment in…

Photos by: Jud Haggard Photography

  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects
  • Raven Lake Ranch Michael Malone Architects

Sponsor

Sponsor

  • Laurel Way

    Laurel Way

    One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experi...

  • Residence Consolação

    Residence Consolação

    Residence Consolação was designed by Mauricio Arruda Arquitetos & Designers, and is located in São Paulo, Brazil. The interior is cozy and warm, with an eclectic combination of ...

  • Two-Tree House

    Two-Tree House

    The house is constructed among mature Jerusalem pine trees. Two of the trees have grown in the exact place where the house was to be located. The site was tight, and this led to th...

  • Library House

    Library House

    The white house of one-story is located in a calm residential area. The symmetric elevation is composed of a white cubic volume as Living/Dining space, and a low volume that enclos...

  • Chalet Le Coquelicot

    Chalet Le Coquelicot

    Like a new Porsche concealing innovative technology within its timeless outline, this luxury ski chalet has a traditional wooden exterior and a totally contemporary interior. If yo...

  • The Wall House

    The Wall House

    The wall house, situated in Baruch, a city in the state of Gujarat, is conceptualized as an interior-architectural project, where there is no clear distinction where the architectu...

  • Sulfur cavern visitor's center

    Sulfur cavern visitor's c..

    Designed by Portuguese architect Nuno Ribeiro Lopes, this visitor center is built over the old existing building in Azores to accommodate the increased interest in the area. This b...

  • Brighton House

    Brighton House

    Description: This five-bedroom family home, custom designed in collaboration with our clients, is located in the Bayside suburb of Brighton.

    The central circulation ...

  • Haus am Moor

    Haus am Moor

    Haus am Moor is a private residence located in Vorarlberg, Austria and was designed by Bernardo Bader Architects. The spacious interior is almost entirely covered with crude wood, ...

  • Casa CDS

    Casa CDS

    This contemporary home is a 2012 project by Javier Cristiani that is located in San Salvador, El Salvador. An expansive glass curtain wall allows light and a sense of nature to ent...