Ravine Duplex Residence

by Apollo Architects and Associates
Ravine Duplex Residence Apollo Architects and Associates

The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind set on building a two-generation house that could accommodate both his parents and his own family. The client purchased a new plot of land in a prime downtown residential district that proved compatible with the needs and requirements of his business.
Located in a commercial district that faces a shopping arcade, the site is surrounded by a mix of both old and new buildings that include old, established storefronts and factories. Since the site is encircled by medium-rise buildings and condominiums, it was difficult to ensure adequate ventilation and natural light within the house. These conditions also ruled out the possibility of creating scenic views “borrowed” from the surroundings. Therefore, the challenges we faced were mostly related to how we could bring light into the house and open the space up to the sky without being overly influenced by external site factors.
The first floor houses the children’s room, while the second storey contains a variety of compact, individual rooms, including spaces for the client’s parents, a bathroom and dressing area. The third floor boasts a number of unique features including a large stairwell and skylight, as well as a generously-sized family room that stands in contrast to the group of individual rooms on the second floor. Another distinctive feature of the third floor is its compact light well. The bedrooms on the fourth storey, which are visually connected to each other through the stairwell, direct one’s attention to the roof garden on the top floor in a natural manner.
The external facade of the building is made up of a combination of rectangular glass blocks, sleek sash windows and skylights that make a perfect match for the uniformly designed interior finished in cool, monotone hues. External wall insulation panels made of reinforced concrete that prioritize comfort and quake resistance were also installed. The distinctive entrance to the house, which features garage walls that have been cut away on both sides, presents a distinguished appearance to the street while also containing an element of playfulness.

Photos by: Masao Nishikawa

Source: ArchDaily

Sponsor

Sponsor

  • La Concha House

    La Concha House

    Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
    The internal volume of the 15th Century barn forms the hear...

  • Residence Rotterdam

    Residence Rotterdam

    What do you get when you are the owner of a sublime villa in Rotterdam and you give designer Robert Kolenik carte blanche to redesign your interior? Eco chic eye candy for extremel...

  • Villa Håkansson-Tegman

    Villa Håkansson-Tegman

    Höllviken south of Malmö was originally a seaside resort, but the forested rows of summer houses are continuously being transformed into a carpet of permanent housing. The site i...

  • The Stables in Melbourne, Australia

    The Stables in Melbourne,..

    ‘The Stables’ is an old fire station in Richmond, a suburb in Melbourne, Australia.

    Showcases an innovative and angular design that blends its history with state...

  • Attic with a view of the Rooftops

    Attic with a view of the ..

    A picturesque property from the 1600s in the Old Town neighborhood, culture forms the basis of this magnificent accommodation totaling 112 sq m (1205 sq ft). The view over the old ...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Polygon Shelving Unit

    Polygon Shelving Unit

    Exclusively designed by Luka Stepan for Made.com, Polygon is a beautifully clean-lined shelving carved to add a touch of modern craft to your living space. Made of high quality whi...

  • FF House

    FF House

    The house is located on a gated community in Zapopan, México. The main entrance is accessible through a roundabout with an old laurel.
    The project was developed in a short ...

  • The Logan House

    The Logan House

    I want a place for my art collection – Then I want to live there. – Kent Logan.
    The Logan Residence is first a private museum, and second a personal winter residence. Th...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.