Residence Zoetermeer

by Maxim Winkelaar Architects
Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects

The original house, built in 1999 has undergone a complete transformation. The original house consisted of vertical rectangular volumes with three floors. Attached to the volume was slanted covering of combined glass and copper cladding. This lead to unacceptable leakage and an unacceptable climate right from the original completion. The owners patiently tried to live with these shortcomings for a few years but eventually decided that the solution would be to remodel their house. The technical qualities of the main volume were excellent so that with some adjustments they could be maintained and implemented into the new design.
We created a design of interlocking lines and volumes. Each of the four facades have individual characteristics that have been achieved with the use of inward and outward projecting masses and shapes. Examples of these techniques can are clearly visible in the loggia of the living room located on the first floor and the expansion of the kitchen which has a balcony. The facades are a combination of white plaster work and ‘Keralit’ timber look. The shapes and curves in the facades ensure coherence in the design and presents a playful effect.
The living room has been created on the first floor so that the view of the lake in the vicinity can be even enjoyed to full extent. The living room is equipped with a large gas fire place which separates the room into a sitting area and television area. The first floor also houses a pantry, a study and a playroom for the children. The master bedroom is equipped with an en-suite bathroom and dressing room which are situated, next to the entrance hall and the kitchen on the ground floor. On the second floor there are two additional bedrooms and a bathroom.
With the new building additions, the house is increased by 75 m2 (810 ft2). Solar panels have been implemented onto the flat roof and because of the high parapet they are not visible from the street level.

Photos by: Nelis

  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects
  • Residence Zoetermeer Maxim Winkelaar Architects

Sponsor

Sponsor

  • Fioravanti Poolhouse

    Fioravanti Poolhouse

    The place: a lot with a fine view located in the Bisenzio river’s valley the landscape is a sequence of wooded areas, fields, olive-groves. The land is articuladed through terrac...

  • Wanderest ergonomic chari can be attached to a pole

    Wanderest ergonomic chari..

    The easy way for elderly to keep healthy and mobile is to do a short walk. Although a short walk can be considered as light exercise, the elderly need to break their walk into mana...

  • GP House

    GP House

    GP House has basic spaces required for a residence: living room, bedroom, family, etc., spread over two floors connected by stairs are concentrated in a vertical volume that bursts...

  • Eco-Golf House 3D Rendering

    Eco-Golf House 3D Renderi..

    Our challenge in this project was to create the dense vegetation surrounding the house which required some effort from our side.
    Together with the client, we understood the ...

  • Expandable Drawer System

    Expandable Drawer System

    Fjaril is a drawer. It expands rhythmically and during this movement changes itself from a simple box into a functional sculpture.

  • Hillside House

    Hillside House

    Nestled in the hills of Mill Valley, California, just across the Golden Gate Bridge from San Francisco, Hillside House has just received certification as the first LEED for Homes P...

  • Leonard Residence

    Leonard Residence

    Perched at the edge of a canyon in the Hollywood Hills of California, the Leonard Residence carefully mixes program adjacencies and architectural styling to cater to the living sty...

  • Kitzbuehel Mansion

    Kitzbuehel Mansion

    Hamburg-based studio Splendid Architecture has completed the Kitzbuehel Mansion project. Completed in January 2011, this 7,750 square foot three story residence overlooking the Alp...

  • Avilés-Ramos Residence

    Avilés-Ramos Residence

    The result is born from the clear ideas that the owners had formed for their home. This is a young no-kid couple who demanded open spaces, to develop their own living, but keeping ...

  • Oikia Panorama Voulas Villa

    Oikia Panorama Voulas Vil..

    Minimal design luxurious single family home located at the top of Panorama, Voula in the southern suburbs of Athens, Greece with exceptional sea and mountain view is for sale.  Th...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.