Residence of Daisen

by Keisuke Kawaguchi+K2-Design
Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design

This is a guest house located in the forest of Daisen piedmont, Yonago City, Tottori Prefecture. The house site is situated in the midst of abundant cherry and pine trees, standing at natural well-balanced intervals with trunks reaching towards the sky with bountiful leaves. The figures of the trees are beautiful. They are the legitimate habitants of the forest. Sensitive dialogue with the site is requisite to building a house that lies in coexistence with nature. Our building plan was drafted according to this idea.
We arranged the house with most surrounding trees untouched and ensured the living space in the aperture to a maximum extent. A style coexisting with the forest is the keystone of our design, so we carefully surveyed and analyzed the lot for building, and designed a way to connect each function space of the house by short connecting passages. Differently-pitched roofs snuggling up to the extension of branches and foliage made it possible to take in sunlight effectively.
In Daisen we have almost two meters of snowfall in winter, so we adopted a piloti style with living spaces on the second floor in order to allow ample cross-breeze, while also reducing moisture and heat rising from the ground in summer. These considerations made it possible to maintain comfortable living conditions in all seasons.
The forms and colors of the forest seen from each room are as deep as the eye can see. Bright (red), tangible (white), obscure (blue), dark (black)—we may call them the colors of the day. The changing seasons create a bountiful, colorful composition! How satisfying is the abundance of passing time that the forest beats when living in this house!
Even after the house completes its life in the future, the forest around it would continue on. Finally, our primary endeavor, Coexisting with the forest, would be fulfilled.

Photos by: Koji Fujii – Nacasa&Partners

  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design
  • Residence of Daisen Keisuke Kawaguchi+K2-Design

Sponsor

Sponsor

  • SF House

    SF House

    A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
    The firs...

  • The Star House

    The Star House

    Nestled into the landscape, this beach house blends with the natural topography of the coastline of Kuwait. It slowly unfolds itself to the visitor, as it is approached from the d...

  • Westgate Residence

    Westgate Residence

    Description from the architects: The Westgate Residence is a renovation of a 1948 house located in Brentwood, CA where the objective was to architecturally update the building thro...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Twin Megaphones

    Twin Megaphones

    In Japanese, the word shitsurae means “installation” or “arrangement.” To simplify a bit, it means to arrange a given object or situation in a way that suits its nature and...

  • Body House

    Body House

    The site of this private house is part of a residential redevelopment in Katendrecht, a harbor pier south of Hotel New York. Until the 1970’s Katendrecht was still completely sur...

  • Astley Castle

    Astley Castle

    Astley is a remote site with rich historic resonance: a moated castle, lake, church and the ghost of pleasure gardens are grouped around a shallow ridge. After decades of decline a...

  • Hawthorn Residence

    Hawthorn Residence

    The initial client brief was to create a home that would allow independent living zones for the needs of the growing family. With three teenage boys the home allows ample breakout ...

  • Principe’s Box House

    Principe’s Box House

    This project involved the rehabilitation of a 53 sqm (570 square-foot) apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally d...

  • Aenaon Villas

    Aenaon Villas

    Aenaon villas is situated at the highest and narrowest part of Santorini, right on the edge of the world-famous caldera, and it is open to all four points of the horizon, from east...