Rietveld Bungalow

by Remy Meijers
Rietveld Bungalow Remy Meijers

The Dutch interior designer Remy Meijers viewed it as a challenge to transform a double bungalow, designed by the famous architect Gerrit Rietveld and situated in the village of Baambrugge, into a suitable family home.
That wasn’t easy, due to the layout of the two adjoining bungalows: dating from 1958 and offering just 250 square meters of living space, they were not built to house a modern-day family of five. Even the extension in the seventies, added by the renowned architect Benno Premsela, had not solved that problem.
Meijers elected to leave the architectonic value of the property untouched, as a result of which the front of the house still exudes a 1950’s feel. Behind this facade the two bungalows have been knocked into one. Large windows heave been created at the front of the house, both in the kitchen and the study, allowing daylight to flood deep into the modernistic interior.
Working with the existing layout, functions have been switched around so that the rear facade, for example, is now acting as the front facade. One striking change is the introduction of an oak-covered wall uni, which not only connects the living spaces together but also houses the meter cupboard, the toilet and the kitchen appliances.

Photos by: René Gonkel

Sponsor

Sponsor

  • Libreria Concrete

    Libreria Concrete

    Adjustable dividers and plinth in antique solid teak or with matte white lacquer finish.

  • House MM

    House MM

    This villa is laid out on a single floor and is characterized by a large wholly transparent volume which unites two apparently distinct bodies, one for the living area and the othe...

  • House in Travessa de Patrocinio

    House in Travessa de Patr..

    Description: From a small lot with it’s unique implantation, this project has raised early on a couple of challenges… and along with them, ideas emerged.
    The box housing...

  • Skyline Residence

    Skyline Residence

    Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an economical approach to creating an environmentally sensitive building within a ...

  • Balnarring House

    Balnarring House

    The brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another. The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on ...

  • Brighton House

    Brighton House

    Description: This five-bedroom family home, custom designed in collaboration with our clients, is located in the Bayside suburb of Brighton.

    The central circulation ...

  • The Medic’s House

    The Medic’s House

    The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
    The need ...

  • Apartment on Rosengatan

    Apartment on Rosengatan

    This recently-sold chic apartment is located in Gothenburg, Sweden. It covers an area of 765 square feet, and boasts of the grandest views the building has to offer. ...

  • Nest - Multifunctionel futon furniture

    Nest - Multifunctionel fu..

    Nest is a redesign of traditional futon furniture designed by a young team of Anders Backe, Ida Sofie Gøtzsche Lange, Anne-Sofie Voss, Lars Wigh and Troels Rask Pedersen in collab...

  • Valdemorillo Residence

    Valdemorillo Residence

    The project was commissioned by a couple of journalists who seek peace on the outskirts of the city.
    The house is broken into three volumes to suit the rugged topography of ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.