Rishikesh House

by Rajiv Saini and Associates
Rishikesh House Rajiv Saini and Associates

The first visit I made to see the site changed all preconceived ideas about what form this house should take. Located on an elevated hill slope, over looking the ‘Ganges’ river as it turned around a bend, the unbridled energy of the gushing river became the one constant inspiration and the form the house attempts to reflect.
The project, a holiday house/retreat on the haridwar-rishikesh route, was easy to design when working with clients who shared a passion for design, who also trusted us enough to embark on this radical design. The requirements of the house were a simple-three bedroom suites and enough casual/informal spaces to lounge around with family and friends and soak in the virgin territory all around.
Driving along the long winding drive way (that does not reveal the spectacle of the magnificent river view) leading to the house, one approaches the structure between two 12ft high, tightly placed almost parallel walls of random stone masonry (all stone used for random masonry walls in the house was quarried locally). Past these wall is an enclosed court bound with walls on 3 sides.
Only on stepping inside through the teak wood doors does one comprehend the expansive river views. The large entrance space, along with the deck outside, functions as an informal lounging zone. It also encloses an elliptical, glass and teak framed dining enclosure. Crossing over a bridge from here, one passes through an internal court before descending into the lowered living room.
The master suite along with its en suite bathroom (and outdoor court with outdoor shower) is located to one side of the living room. Through a long glazed corridor lined with a grove of bamboo trees, one accesses the bedrooms and TV lounge on the other side. This glazed corridor is contained between the river facing bedrooms on one side, and the retaining wall holding up the bermed soil that conceals the presence of the spa tucked to one side of the entrance walls. A small court ensures enough natural light, while offering total privacy to its users.
In keeping with the location and form of the house, we played along with natural materials and finishes inside. Ceilings throughout are in form finished concrete, as are most retaining walls. Remaining internal walls are in white painted unplastered bricks or random rubble masonry.
The flooring throughout the public and circulation areas is made with textured ochre coloured sandstone, while the bedrooms are finished in timber. Bathrooms are also clad in local stones or teak timber, and custom solid teak wood furniture along with linen and cotton furnishings was used throughout the house.

Photos by: Sebastian Zachariah

Source: ArchDaily

  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates
  • Rishikesh House Rajiv Saini and Associates

Sponsor

Sponsor

  • Fried Pavilion

    Fried Pavilion

    German practice Amunt Architekten Martenson und Nagel Theissen have built a pavilion in the park of Düren cemetery. The building serves as a cafe and shelter for people who can en...

  • Beautiful Church Conversion in Mill Hill

    Beautiful Church Conversi..

    Mill Hill is a landmark heritage church, located in Bondi, close to Sydney's center in Australia. Baker Kavanagh Architects have converted the church into two luxury apartments, pl...

  • Hillgate Street Residence

    Hillgate Street Residence

    A new build contemporary house designed by Seth Stein Architects. Set behind a traditional façade within Hillgate Village in Notting Hill the plan extends 26 metres (85 feet) in l...

  • Seadrift Residence

    Seadrift Residence

    CCS Architecture designed this sustainable, 1900-square-foot beach house in Stinson Beach, CA, as a second home for a three-generation San Francisco family.  Located in Seadrift, ...

  • JFR

    JFR

    Steep canyon walls dominate this wooded site next to a creek in California’s Big Sur region. When the owners first commissioned us, local governing agencies were intent on leavin...

  • Santa Monica Canyon Residence

    Santa Monica Canyon Resid..

    This residence is nestled into a down-sloping hillside property in little Santa Monica Canyon. A path descends into and impromptu, landscaped amphitheater along a path that bends, ...

  • Valley House

    Valley House

    Valley House is located in the Hefer Valley, in Israel. It was completed in 2011 by Arbejazz Studio Architects with a minimalist interior and an airy décor in the interior. ...

  • L71 House

    L71 House

    The L71 house is a single family house located on the northeastern side of Bangkok, Thailand. The site for the house is a long and narrow shape site. All of the house programs such...

  • The Inspiration

    The Inspiration

    Welcome to The Inspiration, a home that’s likely to inspire all kinds of fun. The huge entertainment zone incorporates open-plan living and meals spaces, which flow out onto a bi...

  • Daylight House

    Daylight House

    This is a house in which residents live under natural lighting from the sky.
    The site is five minutes walk from the railway station, and it is surrounded by a mixture of det...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.