Robins Way Residence

by Bates Masi Architects
Robins Way Residence Bates Masi Architects

The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment. The clients gathered images of objects and conventional materials utilized in new, interesting ways as inspiration for the design. A single design solution that could unify the old remaining parts of the house to the new intervention was sought. This solution should solve acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects. A vocabulary was developed that allowed the patina and history that the client favored to remain and new experiences to evolve.
The house was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope. It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weave

acts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.
To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier. A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.
Unifying the exterior is a dark stained cedar siding that wraps all of the exterior facades and transitions to the matching frames of the replaced windows and doors. The newly constructed interior walls and interior cabinetry were also resurfaced in reclaimed barn wood. Behind a sheet of glass, the same reclaimed wood lines the shower surround and one feels as though they are showering outdoors. The clients now have a quiet escape from city life.
The frequent turnover within a vacation community can be wasteful. Some are eager to tear down what exists and start new. This project preserved the skeleton of the house and the history in the patinaed materials that the client desired. Conventional materials were utilized in new ways to unify the old and the new.

Photos courtesy of Bates Masi Architects

Source: Bates Masi Architects

Sponsor

Sponsor

  • House THE

    House THE

    The clearly defined volumes play with the concepts of heaviness and lightness. A walk around the single-family house reveals firmly anchored volumes and floating bodies creating la...

  • The Park House

    The Park House

    Sited in the northeastern corner of the Singapore, the 2-1/2 storey house sits on a sunken piece of land facing a huge park next to the sea. It is a house designed for a middle-age...

  • Chalet Le Coquelicot

    Chalet Le Coquelicot

    Like a new Porsche concealing innovative technology within its timeless outline, this luxury ski chalet has a traditional wooden exterior and a totally contemporary interior. If yo...

  • Doria

    Doria

    Doria is a private resience located in Turin, Italy. Designed by Fabio Fantolino, it is sleek and elegant, with a high degree of sophistication. Photos courtesy of...

  • Casa Mirador

    Casa Mirador

    At first glance, the pavilion displays an ambiguous form of vernacular construction and a deliberate modern building.
    Settled in Casablanca Valley sitting on top of a hill,...

  • Ironwood Estate Remodel

    Ironwood Estate Remodel

    The homes new owners desired to transform and update the sprawling desert prairie style home and redefine its character into an open, light filled, sophisticated contemporary resid...

  • House in Comporta

    House in Comporta

    The house is on a large estate located in Comporta, Portugal. The site is completely clear, defined only by sandy soil, with spontaneous undergrowth vegetation and heavily punctuat...

  • Itree

    Itree

    The iTree is a top-quality iPhone and iPod docking station made out of a simple tree trunk. This is hollowed out using a special technique and specialized tools, expertly proportio...

  • Casa RO

    Casa RO

    The site is located in a well stablished residencial area. This house built in the 60?s, with its straight lines, honest distribution, communication with the exterior, and usage of...

  • WFH House

    WFH House

    Design
    
The design is based on Nordic values. Not only according to architecture, but also design objects. These values are defined as:
    Flexibility.
    Build fo...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.