SF House

by Studio Guilherme Torres
SF House Studio Guilherme Torres

A 600-square-meter project planned for a couple and their two teenage children, in Londrina, Brazil, came through an acclivitous terrain allocated in three floors.
The first floor, built at the street level, contains the laundry area which cannot be seen due to the span that forms the garage. Above the garage one can find the living area and the guest’s bedroom.
The big wood brise indicates the stairway that leads to the house. On the third floor, you will find the bedrooms which face a vast terrace. The access to the bedrooms is through a long corridor, brightly illuminated by glass sealed slabs on the ceiling and walls. Light is this project’s main property. It is free, rich, abundant and generous.
In this house, different environs are found with total synergy among the different parts of the house. The dining room, balcony and the home theater have no obstacles between them and can be closed with glass doors that are allocated in the walls.
On both floors and walls one can easily notice the materials used: cement, bricks and cumaru wood. The furniture never fails to match couple the precise and economical features of the house yet following a rejuvenating idea proposed by the family.
The materials used either as floor or wall coatings allow room for a new interpretation to the basic Cartesian plans. In other words, the material which is supposedly made for walking on can actually be touched and vice and verse.
The house architecture carries several antagonistic symbolisms – solidity, lightness, coziness, modernity, warmth, freshness – and complementary so as to shorten the distance between our dreams and achievements, an antidote to the boredom of traditional houses.

Photos by: Beto Consorte

  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres
  • SF House Studio Guilherme Torres

Sponsor

Sponsor

  • Knock Down - Book Case

    Knock Down - Book Case

    Knock down-Bookcase is a project where the basic idea is a simple wedge assembly that can attach a horizontal element to a vertical load-bearing element.

  • Palm Desert Residence

    Palm Desert Residence

    A new residence for the Architect’s parents located in a country club development with strict design guidelines governing many of the exterior characteristics of the building (pi...

  • Riverview House

    Riverview House

    Riverview House is a residential project completed by Bennett and Trimble. It is located in Riverview, Australia. Riverview House by Bennett and Trimble: "A new...

  • Guest House

    Guest House

    Italian architectural firm Enrico Iascone Architetti has designed the Guest House. Completed in 2008, this contemporary home is located in Bologna, Italy. Guest ...

  • Villa O

    Villa O

    As you approach up the private road from the sleek yachts of the marina and the pretty village, through the scented pine trees, your first vision of Villa O is one you wont forget ...

  • The Eclipse

    The Eclipse

    Welcome to The Eclipse, a home full of features. Fun-lovers are well looked after with the epic home theatre and a large open-plan living area that combines a kitchen, dining and f...

  • Chalet Baltoro | HomeDSGN, a daily source for inspiration and fresh ideas on interior design and home decoration.

    Chalet Baltoro | HomeDSGN..

    When the deluxe factor is this high, you may find it hard to tear yourself away when it’s time to go home. Chalet Baltoro wows you with its gorgeous interior design, and cossets ...

  • Foster Loop

    Foster Loop

    Located in Mazama, Washington, the site was enjoyed for many years as a campground by the family. The design minimizes impact to the environment by raising the residence off the gr...

  • Hyde Park Townhouse

    Hyde Park Townhouse

    A new home for private clients in Hyde Park, London, which combines understated elegance with practical and flexible spaces for real family usage, set within a classic, white stucc...

  • Villa Valtanen

    Villa Valtanen

    The use of modern technology and new treatment methods have started a new chapter in Finnish wood architecture. Lauri Louekari´s Villa Valtanen won a respected wood prize, ”A Lo...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.