SJC House

by Agraz Arquitectos
SJC House Agraz Arquitectos

Located in the edge of the Chapala Lake, the SJC House is a different approach for the firm while being a leisure architecture project. It is a weekend house with the main design goal to permit the view of the largest Mexican natural lake from every single one of its premises. With a North-South orientation and an entrance by the Chapala-San Juan Cosala (SJC) main road, it has a lovely water front. This is how the house is laid within a thoughtful distance from the road, using this space as an introductory garden for the lake.
In the main façade, both car and pedestrian access are placed, generating a plaza that also works as a concealed parking, so that dwellers can forget about their vehicles during their stay. And there too, on the western side of the terrain, is a complete concierge lodging.
This garden which becomes a frontier between the house and the road is provided with a path that leads to the main door and there, a double height lobby where the stairway goes to the top floor. From the hall on first floor is the access to dinning and living rooms, with bar and wine cellar, directly connected to the kitchen that can be integrated but also separated from them by the service areas behind it. This is where laundry, bath and patio, as well as pool dressing rooms are.
And as the great bay and mountain window it is, the living and dinning rooms have continuance on to the terrace where a large sunshade was placed. This spot offers outdoor amusement when the weather allows it, indoors when it rains or both (indoors and outdoors) for different ambiences in one same event. The terrace is also the place where the infinity pool is and where artificial and natural sceneries come together.
Once again inside the house, the “l” stairway leads to the upper hall that enjoys the other view, the one that looks out to the road and the mountains of San Juan Cosala. Conducting to the four hotel bedrooms of the house, designed for family and guests, all have bath and dressing rooms, and here too is where the main suite is with private terrace and viewpoint.
With easiness but not simplicity, the SJC House’s solution is the result of a belvedere that allows the contemplation of light, colors and weather in each one of the year’s seasons of this beautiful and breathtaking Mexican lake that is a natural cyclorama for this water front project.

Photos by: Mito Covarrubias

Source: Agraz Arquitectos

  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos
  • SJC House Agraz Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Apartamento VLE

    Apartamento VLE

    Apartamento VLE was completed by Ar4 Arquitetos in 2013. It is located in São Paulo, Brazil, and features a unique piece of wall art, which gives the space character and personali...

  • Island Retreat

    Island Retreat

    Auckland-based architectural firm Fearon Hay Architects has designed the Island Retreat on Waiheke Island, New Zealand. Island Retreat by Fearon Hay Architects: "An ar...

  • Bull children furniture

    Bull children furniture

    Bull makes a perfect furniture piece for children between 3 and 6 years old. In essence it´s a tiny chair with the backrest being a "giant" spinning wheel. That allows it to be us...

  • Carpinteria Foothills Residence

    Carpinteria Foothills Res..

    This contemporary residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge-top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and th...

  • Rounded Loft

    Rounded Loft

    In most of the modern apartments and small houses, the different functional areas are often designed in a single boundless volume. Czech architectural firm A1 Architects has used t...

  • Private House in Sassuolo

    Private House in Sassuolo

    Bologna-based studio Enrico Iascone Architetti has designed the Private House in Sassuolo project. Completed in 2009, this two-family concrete building is located in Sassuolo, a to...

  • Alendal Summerhouse

    Alendal Summerhouse

    The Alendal Summer House is an object adrift in the landscape, set upon a remote rocky promontory overlooking the Vignafjord, to the South of Bergen. The house is intended to prov...

  • Dual House

    Dual House

    Two individual houses to be designed for 2 brothers and their families was the brief of this project. The plot (1000 smt) is situated in the R3 zone of the outskirts of the city of...

  • Loft industrial en el centro de Barcelona

    Loft industrial en el cen..

    Se trataba de una antigua imprenta, en la planta de calle de un edificio del centro de Barcleona, con unos 800 m2 repartidos en dos grandes plantas. El encargo fue convertirlo en u...

  • House B-Wald

    House B-Wald

    Two anthracite-coloured building volumes glittering in the sunlight can be seen from the road. The gate in between them opens to a private world.
    From up here, one looks dow...

  • Carpinteria Foothills Residence

    Carpinteria Foothills Residence by Neumann Mendro Andrulaitis

  • Hillgate Street Residence

    Hillgate Street Residence by Seth Stein Architects