Sagaponack

by Bates Masi Architects
Sagaponack Bates Masi Architects

Located between the Atlantic Ocean and a freshwater pond, this residence is for an adventurous couple and their four sons. They wanted a house for their large family and numerous guests with a lawn, swimming pool, pool house, garage, and sports courts on a site with a limited building envelope due to coastal and wetland zoning.
The large program, relatively small footprint, and daunting regulations dictated a building envelope densely packed with program that stood as a barrier between the ocean and the pond.  Thus the design process was one of subtraction rather than addition: carving away at the solid mass of the house to reconnect site features and views and to distill the experience of the place.
Spaces run the full width of the house with floor to ceiling sliding doors on both sides.  The spaces create apertures through which views, light, and air completely penetrate the house, dissolving its mass.  
Passersby see directly through the house to the sky and landscape beyond. With the sliding doors open and recessed into the adjacent walls, interior spaces are transformed from formal rooms to open pavilions, merging seamlessly with the site.
The plinth of the elevated house is carved into a series of stepped planters that are further sculpted into the entry steps, mediating the different grades required by flood control regulations.  
Besides dictating the minimum first floor height, regulations also set the roof height.  To maximize the ceiling heights within those limits, the house utilizes a steel moment frame to pare down the thicknesses of the floors and roof to the absolute minimum.
The design strategy to accommodate the extensive program is to nest spaces within one another.  Operable partitions pull out from the walls of the living room, carving out a media room within the living room when privacy is desired.  
Conversely, with the partitions open, the media room merges with the living room for large gatherings. The thickness of the wall separating the dining room and kitchen is also cut away, utilizing its depth to accommodate a wine rack that also functions as a light fixture.
The process of carving is applied at the material and detail level as well. The 5/8” corten steel plate that clads the base of the house is waterjet cut into a delicate pattern that defies its mass. Inside, corian is employed for the ease with which it can be milled.  
Corian countertops are cut to form towel bars, bunk bed frames are carved to create ladders, cabinet doors are recessed to form handles, and wainscoting is subtly etched with meaningful words chosen by the clients.
Materials were chosen not only for their workability, but also for their durability in the harsh coastal environment.  Heavy gauge corten steel siding is zero maintenance in spite of being relentlessly sandblasted by the wind.
Cedar siding and screens are finished using a Victorian technique in which the iron sulfate in a blend of white vinegar and iron filings reacts with the tannins in wood, creating an ebony finish that penetrates through the material and will not require refinishing.  
The lack of harsh stains or finishes reduces the ecological footprint of the house.  Geothermal heating and cooling as well as vegetated roofs further reduce the environmental impact.
Using the design approach of sculpting away rather than building up, the house is pared down until the experience of the extraordinary site is dominant.

Photos by: Michael Moran

  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects
  • Sagaponack Bates Masi Architects

Sponsor

Sponsor

  • PARKWAY AVENUE HOUSE

    PARKWAY AVENUE HOUSE

    Located in a conservation area of Newcastle, this 1930s house is heritage listed, meaning the exterior street elevation was protected by council heritage restrictions and unable to...

  • Casa Ovalle-Salinas

    Casa Ovalle-Salinas

    Chilean architectural firm Jorge Figueroa Asociados has completed the Casa Ovalle-Salinas. Completed in 2011, this two-story contemporary home is highlighted by its concrete constr...

  • V + D Set

    V + D Set

    V + D Set by BAK arquitectos:
    “This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.
    It was nec...

  • The Wall House

    The Wall House

    The wall house, situated in Baruch, a city in the state of Gujarat, is conceptualized as an interior-architectural project, where there is no clear distinction where the architectu...

  • The Nuler-Cudahy Residence

    The Nuler-Cudahy Residenc..

    This partial tear-down and reconstruction of a ’50′s modern home explores opportunities opened when one is freed from traditional design imperatives that limit architectural ex...

  • Postcard House

    Postcard House

    This lakeside retreat is anything but ordinary. Taking design inspiration from a vintage Polaroid Camera, the form of the building is intended to frame the scenic setting from ever...

  • Training Dresser

    Training Dresser

    Peter Bristol has designed the Training Dresser. Following is some description from the designer, “Like Dr. Suess and Pixar, the Training Dresser is for more than one audience. T...

  • Cui Birdhouse

    Cui Birdhouse

    Young designer Adrian Froufe has created the Cui Birdhouse. Made in glass and rope, the Cui Birdhouse rejects the "traditional forms associated with these type of objects and wants...

  • Stunning Water Tower Conversion in London

    Stunning Water Tower Conv..

    London-based location agency 1st-Option features a unique portfolio of shoot locations for stills photography, TV and filming.
    We spotted this unique project on their websit...

  • Antokolsky Apartment

    Antokolsky Apartment

    This urban residence, set in the heart of Tel Aviv was designed for a fashion designer and owner of a boutique and brand bearing her name – JERRY. The building was designed as tr...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.