Saint Emanuel House

by Ronnie Self
Saint Emanuel House Ronnie Self

The Saint Emanuel House captures Houston: a city made of skyscrapers, freeways, single family homes and lawns and gardens.
The Saint Emanuel House is located in Houston’s Third Ward. In one direction, it looks over 16 lanes of depressed freeway (hypnotizing in itself – especially at night), toward a spectacular and unobstructed view of the downtown skyline. In the other direction, there is a traditional neighborhood of small wood-framed houses and dense vegetation. The house mediates between the two.
The site is robust. The house is likewise strong in its geometry and overall gesture. It parallels the freeway and is pushed toward it in order to preserve a large garden oriented to the neighborhood. It is lifted into the air on concrete walls and columns to take better advantage of the views. The tapered, cantilevered concrete slab that supports the building responds to the nearby elevated freeway ramps and bridges without mimicking them.

A roof deck floats over the house and functions like a giant parasol providing shade and a ventilated cavity above the waterproofing. The roof deck allows other, more distant views to the Medical Center and the Galleria areas of Houston, both several miles away. It also provides a wide open panorama of the ever changing Texas sky.
The house is modest in size with 1,600 square feet of conditioned space. The building plan is generally rectangular with one side splayed to follow an angled property line. Inside, public spaces are extraverted and flow around the stairwell that pierces the concrete slab at its center and threads together the ground, the home and the sky. Transparencies and reflections open and connect the living / dining, galley kitchen and study to each other and to the outside world. Private spaces are more intimate. The two bedrooms, conceived as sleeping chambers, are oriented toward the garden only. The bathroom, in the middle of the house, has no view out but is dramatically lit by horizontal clerestory windows that pop through the roof deck.
A circulation axis runs parallel to the freeway the entire length of the house and links all spaces. Full height windows at both extremities give a sense of endless space. In this small building, a wide variety of spatial qualities, views and vistas makes it more generous than its actual size.

Photos by: Paul Hester

Source: ArchDaily

  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self
  • Saint Emanuel House Ronnie Self

Sponsor

Sponsor

  • Brick Bay House

    Brick Bay House

    The Brick Bay House is an enquiry into where a site begins and ends; how to define the edges of the project; and the way landscape may be inhabited. Firmly dug into the earth and c...

  • O House

    O House

    O House, by Arhitektonski studio Fabijanić, is located on the island of Silba, in Croatia. The house's monochromatic interior gives it a modern air, enhanced by its minimalistic d...

  • Fogo Island Long Studio

    Fogo Island Long Studio

    Fogo Island lies outside of Newfoundland, Canada and is home to a gentle, independent people who have lived for centuries between wind and waves in pursuit of fish. Fogo Islanders ...

  • Flinders House

    Flinders House

    Located on a stretch of cliff-top land with views towards the sea, the site is at the end of cul de sac and abuts the Flinders Golf Course on two sides. The brief was to design “...

  • Dual House

    Dual House

    Two individual houses to be designed for 2 brothers and their families was the brief of this project. The plot (1000 smt) is situated in the R3 zone of the outskirts of the city of...

  • Villas Suluwilo on Vamizi Island

    Villas Suluwilo on Vamizi..

    The use of simple linear plan forms, broken up into pavilions to accommodate the natural vegetation and site features dominate the layout. While the living courtyards, solid clay w...

  • Vivienda en Llaveneres

    Vivienda en Llaveneres

    The space where imaginary sealines become real.
    The sea is the centre that marks the disposition of the rooms, the lighting and the colours of this interiors project. Inspir...

  • Residence  Possum Trot

    Residence Possum Trot

    A new home has finished construction in the diverse and historic Tarrytown neighborhood. Possum Trot, at 2,500 square feet, is a modest urban home designed specifically for the nee...

  • Buholmen Cabin

    Buholmen Cabin

    Oslo-based architecture firm Skaara Arkitekter AS has designed the Buholmen Cabin project. Completed in 2008, this 1,076 square foot, contemporary cottage, is located on the waterf...

  • House LV

    House LV

    Belgian architectural firm, Areal Architecten, have designed House LV. This modern, 2 story, family home is located in Haacht, Belgium. Its L-shaped floor plan and strategically pl...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.