Santa Monica Canyon Residence

by Griffin Enright Architects
Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects

This residence is nestled into a down-sloping hillside property in little Santa Monica Canyon. A path descends into and impromptu, landscaped amphitheater along a path that bends, providing enhanced perspective views.
A long skylight picks up the geometry of the path as it winds through the living space illuminating the livings spaces with indirect light. Although the residence contains open loft like spaces, distinction among the internal areas of kitchen, living and dining is enhanced through the geometry of the meandering skylight, which also visually connects the front and back door of the house.
The high ceiling is shaped as the skylight moves through the house providing visual connections linking the two new courtyards created by the residence.

Photos courtesy of Griffin Enright Architects

  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects
  • Santa Monica Canyon Residence Griffin Enright Architects

Sponsor

Sponsor

  • Scout treehouse

    Scout treehouse

    This project was a cooperation of the city of Wolfsburg and the local scout organization VCP Wolfsburg. It was built by a group of scouts. The scout treehouse serves as a meeting a...

  • Eco-Golf House 3D Rendering

    Eco-Golf House 3D Renderi..

    Our challenge in this project was to create the dense vegetation surrounding the house which required some effort from our side.
    Together with the client, we understood the ...

  • Mill Valley Hillside

    Mill Valley Hillside

    Type of Project
    The Mill Valley Hillside project is a residence for three generations, in two separate dwellings, under one green roof. It brings the grandparents closer to ...

  • Reconstruction of a House

    Reconstruction of a House

    This project consists of the reconstruction of a house completed by Studio AI, with the present elegant home being the end result. The spacious interior makes extensive use of whit...

  • House of Dust

    House of Dust

    In this house classical orders and proportions celebrate dust. The golden section divides the sides of the living room: a light grey base supports a ceiling of rustic plaster of th...

  • Diamond Project

    Diamond Project

    The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a ...

  • Clever Unfolding Apartment

    Clever Unfolding Apartmen..

    Bigger than furniture; smaller than architecture. A renovation of a 450 square foot studio in Manhattan. The challenge is to incorporate all of the aspects of a larger space for wo...

  • Equilibrium Bookcase

    Equilibrium Bookcase

    With its cantilevered modules stacked upon each other at a single angled point, Equilibrium fiver-tier bookcase from Malagana Design is a unique furniture piece that immediately ca...

  • Stylish apartment

    Stylish apartment

    Located in Moema, São Paulo, Brazil, this stylish apartment is the work of Brunete Fraccaroli. Its design is bold and colorful, using a striking mixture of neon yellows and deep g...

  • Skype’s North American Headquarters in Palo Alto

    Skype’s North American ..

    The project entailed a tenant improvement of 54,000 square feet of existing office space to support 250 employees involved in high technology development.
    Photos courtes...