Schein Loft

by Archi-Tectonics
Schein Loft Archi-Tectonics

Wrapping itself over and along an existing renovated six-story warehouse, the GW 497 building creates a suspended glass waterfall on the edge of New York City’s SoHo district. Eleven stories in height, the structure defines itself as a reinterpretation of the city’s strict building setback regulations. A process of mathematical inflection of the glass planes was introduced to provide a system that would transform the segmented façade into a more continuous set of glass ripples, thus creating a folded vertical landscape of glass and steel.
The 3200 s.f. Schein Loft is located on the eighth floor of the building, above the existing warehouse. The interior spaces are arranged as a series of overlapping zones rather than enclosed rooms. This open layout, in addition to the windows that are on all sides of the unit, welcomes a relationship to the outside and emphasizes views of the city.
Terraces are located on the East and West façades, one extending from the master bedroom and the other from the residence’s generous living and dining space. The latter, which overlooks the Hudson River towards the West, is accessed through the faceted glass curtain wall. Natural [west] sunlight floods the interior living spaces through this side of the building, allowing for passive solar energy to be gained by the concrete floor in the wintertime. This double-glazed façade acts not only as an impressive viewport to the city but is in fact a highly insulating element for the home. Two layers of ¼” glass with heat-absorbing low-e film on the outside layer make for a quiet internal environment and for a stable climate with little additional heating and cooling. The lighting, ceiling fans and the window shades, which react to climactic changes, are efficiently controlled by an intelligent home system.
The interior spaces are intended to be comfortable and relaxing, withdrawing the residents from the busy urban environment below. Natural materials inundate the spaces while the spine, a sculptural structure that runs through the loft, defines boundaries softly rather than rigidly and provides an aesthetic language that is casual and warm. The structure is composed of a thin black metal frame and recycled bogwood veneer, an oakwood that, after having been buried in peat bogs and preserved from decay, is naturally stained by tannins in a blond and black pattern.
As the main artery of the loft, the spine distributes the private spaces adjacent to its organic structure and moves light and air from one end of the residence to the other. It holds a freely suspended ceiling plane, which provides cooling, heating and fresh air, thanks to a built-in humidifier and air purification system. The music room, guest bathroom, master bedroom and adjacent bathroom grow from this smooth and softly lit axis.
Essentially an extension of the living quarters, the master bathroom has a spa-like and escapist quality, complete with overflow bath and steam shower. Other interior features include a 7 ft long fireplace, built from materials from local stone quarries, and art storage areas that are integrated into the anatomy of the residence, either as extensions of the bogwood structure or as spaces concealed by pivoting walls that seamlessly blend into the space.
All these elements combined – the environmental, spatial and aesthetic considerations – make of the Schein Loft a most adequate place for finely-tuned living, a sense of balance and order permeating the whole.

Photos by: Floto + Warner

  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics
  • Schein Loft Archi-Tectonics

Sponsor

Sponsor

  • Apartment “H”

    Apartment “H”

    The apartment is located in a block of flats in Constanta, directly on the Romanian seacoast of the Black Sea. It was the priming intention of having a beautiful open space with a...

  • Dutchess House No. 1

    Dutchess House No. 1

    This sustainable, contemporary residence by New York architects Grzywinski + Pons is located in Millerton, New York, USA. It was completed in 2012 and includes a separate guesthous...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • House at the Edge of a Forest

    House at the Edge of a Fo..

    The house, situated on a beautiful lot at the edge of the forest, consists of two different volumes: an L-shaped base on which an oblong volume balances. Together they form a sculp...

  • Sunset Point Residence

    Sunset Point Residence

    Perched on a San Juan Island shoreline, this 2,365 sqft home looks northwest over Sunset Bay, Haro Strait, and occasional whales passing by.  
    In order to utilize this smal...

  • Villa in ‘het Gooi’

    Villa in ‘het Gooi’

    Villa in 'het Gooi,' designed by Remy Meijers, is located in 'het Gooi,' the Netherlands. The home is decorated in shades of gray with accents in wood of different tones, creating ...

  • Casa 115

    Casa 115

    In a unique location, overlooking the valley that frames the bay of Sant Vicenç, the project must solve the difficulty of the existing topography. The problems posed by the land a...

  • A Family Home in Denver

    A Family Home in Denver

    This elegant family home is located in Denver, Colorado. It has 4 bedrooms, 3 bathrooms, and covers an area of 3,784 square feet. It is currently for sale for $1.3 million. Buy it ...

  • V4 House

    V4 House

    This 2012 WAF nominee by Studio MK27 blurs the division between the indoors and the outdoors. It is a contemporary house located in São Paulo, Brazil. Photos ...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.