Screen House

by Randy Bens Architect
Screen House Randy Bens Architect

The project brief was to add a new floor to an existing 1954 bungalow, which is situated in a post war suburban neighbourhood in the city of New Westminster, BC.
The neighbourhood sits at the prow of a hill, and is rich with modernist architecture from that era. The existing house was an L-shaped bungalow which was too small for my clients, an artist and psychologist who have three boys ages 17 to 26.
The new floor would be the domain of the parents, and the boys would acquire main floor bedrooms of a more suitable size.
The addition would be composed of a studio, master suite, and a deck to take advantage of the view. Architecturally, the goal was to knit together the old and new with simple gestures and materials that would be sympathetic to their context, yet fresh.

Photos by: Roger Brooks Photography

  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect
  • Screen House Randy Bens Architect

Sponsor

Sponsor

  • Kohout Residence

    Kohout Residence

    Kohout Residence, located in Dakota Dunes, South Dakota was designed by Knowles Blunck Architecture. The home's exterior is made of crude wood and patterned concrete, while the int...

  • The Kimber Modern

    The Kimber Modern

    BBA was first approached by the owners of the KimberModern in October 2005 regarding their idea of building a sort of tiny hotel at 110 The Circle – an overgrown triangular lot i...

  • Six Star Luxury Boutique Chalet Zermatt Peak

    Six Star Luxury Boutique ..

    Situated in one of the world’s most desirable and iconic locations, Chalet Zermatt Peak is Zermatt’s new premier chalet with panoramic views over the village and to the iconic ...

  • L23 House

    L23 House

    The house land is oriented to West. On the East limit, where the municipal road gives access, features a rugged topography, due to the existence of a slope. Beyond the slope, the l...

  • A House in the Woods of Kaunas

    A House in the Woods of K..

    The house is situated on the river shore. The envelope of the building is composed of glass and rusted steel planes which were mounted in vertical segments in order to have a metap...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • Block House

    Block House

    Mexico City-based studio A-001 Taller de Arquitectura has designed the Block House project. This 7,000 square foot two story contemporary home is located in a gated street in Mexic...

  • White Lodge

    White Lodge

    The site was originally home to a 1960’s detached bungalow surrounded by tall trees and hedging with far reaching views to the Surrey Downs beyond. The area is populated by tradi...

  • The Overhang House

    The Overhang House

    The brief required a house for a family of five on a 350 Sq. meters (3770 square feet) site, located in the suburbs of Delhi. The clients aspired for a contemporary, iconic house t...

  • The Inhabitable Sculpture

    The Inhabitable Sculpture

    The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and insta...