Seacliff House

by Chris Elliott Architects
Seacliff House Chris Elliott Architects

After numerous explorations and sketches it was decided to go with the peculiarities of the site rather than struggle against them. So, a long linear element sits above a row of columns, providing privacy and protection and the upper level whilst allowing the ground level to be open and very transparent. Cantilevers at each end of the linear element allow for the requisite space at bedroom level while simultaneously freeing up space and providing cover for outdoor areas below.
Structurally, a long concrete box (the bedroom level) sits atop a series of concrete columns that run from the basement up through the living level. The walls at ground level are mainly glass – influenced but not controlled by the rigour of the structural system, rather, they are allowed to curve and weave in and out to respond to site constraints and opportunities at various points around the perimeter. A compact solid core provides stability and contains a stair, bathroom, fridge, cupboards and pantry whilst creating only a minimal visual obstruction.

The ground floor is conceptually a transparent platform. Nature is welcomed in and not excluded. It is ordered by a series of columns and defined by solid walls only where necessary. Glass runs along, around and above the solid elements while large sliding and pivoting glass doors open to outside.
The basement level is conceived as a grotto combining water, rock and light. The solid sandstone foundation stone is carved away to create space. Rather than remove all material as is often done, in various places it is left to invade the space thus connecting in an intimate way the house to the very essence of Sydney – its sandstone base. Water occurs at various levels – a pool, a shallow reflecting pool with bridge and an outdoor bath. At times strong shafts of light penetrate the spaces, as through rock fissures in a cave. At other times when light levels are low strong colours help to create warmth and atmosphere.
The bedroom level, a long linear box is conceptually a protective cocoon, providing comfort and privacy with glimpses out through a variety of openings, with the option of one or two layers of curtains-the first opaque, and the second a translucent veil. On the outside the surface of the box is enlivened with series of curvilinear light scoops. These allow light in and offer selective views out, such as a view of the sky when lying in the bath.
At the roof level, conceived as a belvedere or lookout, a study opens onto a small deck. Here your journey ends with a panoramic outlook over the ocean. A private sundeck with built in timber seating and a fireplace provides a comfortable place to contemplate the ocean and the stars at night.

Photos by: Richard Glover and Vladimir Sitta

  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects
  • Seacliff House Chris Elliott Architects

Sponsor

Sponsor

  • Cloud House

    Cloud House

    The Cloud House is an addition and renovation to a double-fronted Edwardian house in Fitzroy North. Over the course of close to a century, this house has received several additions...

  • Thomas Eco-House

    Thomas Eco-House

    Location
    The Thomas Eco-House is located on an 11 Acre site in the Cascade foothills 0f Washington State.  The house sits at the crown of a hill bordering on forestry lands...

  • Green-Blais Residence

    Green-Blais Residence

    Context
    The Green-Blais residence is located on a rolling field overlooking Beaver Valley on the Niagara Escarpment, one of Canada’s most significant landforms and a UNESC...

  • Principe’s Box House

    Principe’s Box House

    This project involved the rehabilitation of a 53 sqm (570 square-foot) apartment for a young couple. The apartment, located in the top floor of a building of 1910, was originally d...

  • Hotel ICON

    Hotel ICON

    The Hotel ICON is located in Hong Kong, China. The hotel's luxurious exterior is more than matched by its interior, which is decorated in an artistic and innovative style. ...

  • A.B. House

    A.B. House

    The house is built in a residential area in the north of Timisoara, Romania. Nearby, there is another Andreescu & Gaivoronschi house designed 13 years ago, which developed the same...

  • Mister T

    Mister T

    Mister T is a versatile furniture design created by Paris-based designer Antoine Lesur in collaboration with French furniture brand Oxyo. It is an occasional furniture unit compose...

  • Before/After: Sonoma Residence

    Before/After: Sonoma Resi..

    House for “Locavore” farmers
    Project and Client Description
    This agricultural property in Sonoma is the home of two scientists who are involved in a number of far...

  • Point Dume Residence

    Point Dume Residence

    This project explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, ...

  • House In

    House In

    If the standard of the modern family group is said to be a nuclear family, I feel that the contemporary family is evolving even further. The nuclear family is breaking down, result...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.