Seacombe Grove House

by b.e architecture
Seacombe Grove House b.e architecture

The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
This space is visually and physically accessible from all lower level living rooms through continuous floor to ceiling glass. The whole of the ground floor is within a protected courtyard garden, contained by a continuous high fence, enabling the entire area (excepting pedestrian and car entry points) to be private and usable.
The ground floor living areas are separated into two distinct zones – day / summer areas facing north and west are integrated with the pool, garden and covered outdoor eating areas, while the night / winter areas face east and south. Separation between these zones is achieved by the placement of a two level void and stair.
This element of vertical movement and effective slice in the plan is not revealed until entry into the dwelling. This element provides separation at the upper level between master bedroom and the children’s bedroom and laundry facilities.
Large spotted gum pergolas that project out from under the upper level enhance usable outdoor areas. These pergolas of black of stained spotted gum have glazed roofs and operable walls, and also serve to ground the floating bluestone form above.
With the ground floor having continuous glazing, the upper level is contrasted with expressive stone walls with deep apertures that protect the occupant from the nearby major road. These apertures and associated upper level courtyards provide internal privacy to the dwelling.
The selection of materials consciously addressed their ability to span the life of the building – natural and aged materials such as bluestone temper the “newness” of the project, and will temper its age in the future.
The bluestone cladding is cut in 4 differing widths and a random stacked pattern is utilized to accentuate the horizontality of the building, while the black charred timber screens and fences contrast the stone in their vertical arrangement.
The bluestone is employed as an antidote to the prevalence of acrylic render and its flat plasticity and immediacy.
While being a material that is quarried, cut and textured and thus rich, it is also an amazing local material that gives a real, subtle texture and colour to the building, creating a patina that will age with grace.

Photos by: Trevor Mein and Peter Clarke

  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture
  • Seacombe Grove House b.e architecture

Sponsor

Sponsor

  • Blue Jay Residence Interior

    Blue Jay Residence Interi..

    Lori Dennis has designed the interior of the Blue Jay Residence, located just above the Sunset Strip in one of the prestigious “Bird Streets” of Hollywood Hills in Los Angeles....

  • Barca

    Barca

    Barca is produced by the Japanese company Conde House. In 2008 it won gold leaf in the IFDA competition in Japan. Barca consists of boards shaped similarly to those used in boats. ...

  • House Aboobaker

    House Aboobaker

    After careful consideration, the client approached our company to redesign and style their outdated home in Limpopo. It is situated on the Tropic of Capricorn where the heat is exc...

  • House on a Stream

    House on a Stream

    With a stream running through the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics o...

  • Studio in the woods in Madrid

    Studio in the woods in Ma..

    Description from the architects: What is being sought with this studio is quite simple: work under the trees. To do so, we need a roof that is as transparent as possible. Also, at ...

  • Recamier reading corner

    Recamier reading corner

    Reading Corner, designed by Inbar Paradny Kalomidi, is a combination of comfortable lounge chair and book rack system. With shelves located near by, its very easy to access your fa...

  • Container Guest House

    Container Guest House

    Texas architect Jim Poteet had never worked with a container himself until Stacey Hill approached him about transforming one into a playhouse and a guest house.

    The ...

  • Souldern Road

    Souldern Road

    Description: Ensconced in a beautiful, leafy corner of Brook Green, DOS Architects turned two classic Victorian terraces into one outstanding family home. The client’s vision was...

  • Private Residence

    Private Residence

    The client had visited our recent project, the exclusive Qualia resort on Hamilton Island and wanted us to bring this resort feel into his beach house. He wanted a laid back feel t...

  • Todos Santos Houses

    Todos Santos Houses

    Located in the town where the hotel California sits. One hour south of La Paz Baja California Sur. There is a small magical town called Todos Santos. In witch our client had a visi...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.