Seadrift Residence

by CCS Architecture
Seadrift Residence CCS Architecture

CCS Architecture designed this sustainable, 1900-square-foot beach house in Stinson Beach, CA, as a second home for a three-generation San Francisco family.  Located in Seadrift, a gated vacation community that originated in the 1950s at the tip of Stinson Beach, the Northern California architecture is at ease among neighboring homes by Joe Esherick, Stanley Saitowitz and William Wurster.
The design follows a rigorous sustainability program, achieving the Marin Planning Department’s highest rating for resource efficiency.  Photovoltaic panels generate all the home’s electricity, sending surplus energy back to the grid.  All the home’s systems—hot water, HVAC, and radiant heating—are integrated, electric-based, and powered by the PV panels on the roof. The only use of natural gas is at the cooking range, which draws from a 50-gallon propane tank.  With the exception of the propane tank, the home is net-zero in terms of its energy consumption.


Because local building codes require new construction to be at least three feet above grade (in anticipation of rising sea levels), CCS approached the project like building a pier, creating decks that step down to the water.The home stands at the center, with outdoor spaces that are an extension of the indoors.
The home’s casual, open plan is designed to accommodate a lot of people throughout the day and seasons, as Seadrift is a social enclave where everyone goes to see friends and family. The living area opens completely to large decks in two directions. The shape and size of the decks make them inviting and usable, with an intimate courtyard on the sunny, south side and an L-shaped deck on the lagoon side to the north.  Glass railings allow uninterrupted views to the water and hills beyond. There is a generous deck at the water level to accommodate swimming and boating.  
Inside, the building is zoned into living and bedroom wings. The living room, kitchen and dining spaces comprise the main area, with an adjacent family room. Articulated skylights bring in lots of patterned light. The fire orb rotates to send warmth to the living room or outside to the deck. The compact, bedroom wing is sequestered for sleeping. Two bathrooms, enclosed with pocket doors, intersperse the three bedrooms for shared and en suite use.  
While beach houses are often funky, this one is modern and refined yet still casual, with clean spaces and clever function that fits the family’s lifestyle. The diverse and durable mix of materials includes locally harvested cedar siding with a non-toxic bleaching oil finish, aluminum-framed windows and doors, native cedar ceilings, integral color concrete floors, and painted MDF and walnut cabinets.

Photos by: Matthew Millman

  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture
  • Seadrift Residence CCS Architecture

Sponsor

Sponsor

  • V12K0102 30 Running Metre of House

    V12K0102 30 Running Metre..

    With their V12K0102 residence Pasel.Künzel Architects created a remarkable project on an almost triangular building plot, the remnant of an inner city housing block.
    On a 3...

  • Seacombe Grove House

    Seacombe Grove House

    The siting response for this project was to have neither a front or back garden, but rather a continuous green outdoor space around the building.
    This space is visually and ...

  • Ecologia Montreal

    Ecologia Montreal

    The owner, Sabine Karsenti, with the collaboration of the Ecologia Foundation and her designer Gervais Fortin, had the objective to reduce to a minimum her ecological footprint by ...

  • Wood House

    Wood House

    Background, low impact no waste: During the last 25 years I have worked with and studied how the use of computers and software have affected architecture and the physical landscape...

  • Keramos Cabinets

    Keramos Cabinets

    Keramos is a collection of cabinets made from glazed ceramic and wood. The furniture collection is a result of collaboration between Torino-based firm Adriano Design and Italian ce...

  • PF Single Family House

    PF Single Family House

    The PF single family house, the remodeling and rebuilding of an already existing edifice, lies half way along the ridge below the medieval castle of Pergine Valsugana and it is loc...

  • Bungalow Epe 3.0

    Bungalow Epe 3.0

    After twenty years, Borren Staalenhoef Architects was commissioned to finish a dwelling originally designed by J.A.F. Staalenhoef in 1978.
    “This plan forms an interesting ...

  • La Bande

    La Bande

    la bande is the result of Sarah Lovgren bachelor thesis, „space in the context of its sensual perception“. The furniture can be modified to allow the user to sit and recline. O...

  • Casa Corten in Sao Paulo

    Casa Corten in Sao Paulo

    Casa Corten is an urban house located near the largest park in the city of São Paulo, Brazil. The site, long and narrow, contains the program of the house and, its residents, not ...

  • Mount East Flat

    Mount East Flat

    It took a year to create special residential units – Mount East, for Hong Kong real estate developer, Pal Pang deliberately give new meaning to luxury.
    Does not require an...