Seaview House

by Parsonson Architects
Seaview House Parsonson Architects

The property is located in Wellington, New Zealand. It sits just below the road facing east, looking over the botanical gardens out to Wellington Harbour.
A neighbouring house sits much higher to the north with another lower to the south. The site loses sun directly to the north, but receives both generous morning and afternoon sun and being set down from the road the prevailing northwesterly winds blow over the top. The house is laid out around 2 main outside areas, east and west.
The owners have a large family, with both older and younger children. The house is arranged to accommodate these different age groups with bedrooms on different levels and a variety of living spaces in the middle with walls to house art and a swimming pool for the keen swimmers in the family.
Two main formal gestures define the house. Simple corrugated iron roofs wrap and frame the house, which help create a relationship with the houses of the area.
The green colour of these also helps the house recede into the backdrop of greenery. In contrast to this, and housing the garage and bedrooms, a more organic wooden clad element runs between the corrugated iron roofs.
This element is influenced by the landscape and as it glides through the house it creates a darkness and woodiness that is intended to replace some of that lost by the removed vegetation.
Sections of it have been folded or cut to house the lighting for the main downstairs living areas. Downstairs there is a pool and simple bedrooms for extended family.

Photos by: Paul McCredie

  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects
  • Seaview House Parsonson Architects

Sponsor

Sponsor

  • Neutral Bay House

    Neutral Bay House

    Neutral Bay House is a residential project completed by Downie North Architects in 2014. The home is located in Neutral Bay, Australia. Neutral Bay House by Downie Nor...

  • Casa Ovalle-Salinas

    Casa Ovalle-Salinas

    Chilean architectural firm Jorge Figueroa Asociados has completed the Casa Ovalle-Salinas. Completed in 2011, this two-story contemporary home is highlighted by its concrete constr...

  • Tree House

    Tree House

    The treehouse is sited in the bush fringe of Separation Creek, perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait. It is a site that enjoys a unique co...

  • Dolls House

    Dolls House

    The smallest house on the street, renovation of a workers cottage in Fitzroy.
    Retaining the existing street frontage and primary living areas whilst fragmenting the building...

  • Kennedy Residence

    Kennedy Residence

    Located on 12-acres of quiet ranchland and adjacent to the buff-colored stone canyon bluffs directly east of Boulder, the site for this project was unique in that its orientation w...

  • Bundeena House

    Bundeena House

    The Surry Hills-based Clark Pearse Architects have completed the Bundeena House, located in Bundeena, a village near Sydney, Australia. The home overlooks the ocean magnificently f...

  • Laurel Way

    Laurel Way

    One aesthetic idea driving the creation of Laurel Way was that each room or space should be a jewel box, an individually conceived, precisely functional and dramatic sensory experi...

  • Race Round the House

    Race Round the House

    This house was built in the residential area of Fukuoka prefecture Itoshima.
    Because it is surrounded by housing on three sides, I designed a house that can grow at ease saf...

  • Hanging Clock

    Hanging Clock

    Canadian designer Lukas Peet has designed the “Hanging Clock”. In designer’s words, “A Clock made from a solid piece of maple which hangs from a rope that sits in the groov...

  • Twin Megaphones

    Twin Megaphones

    In Japanese, the word shitsurae means “installation” or “arrangement.” To simplify a bit, it means to arrange a given object or situation in a way that suits its nature and...