Sentosa House

by Nicholas Burns
Sentosa House Nicholas Burns

A series of open spaces clustered against the core. The core provides, structure, vertical circulation, services and adjacent has all baths and the kitchen maximising efficiency. Adaptable space, these open spaces and freed from pre determined function, the structure is designed to allow reconfiguration to future needs, walls can be erected where required.
Materials are chosen for their inherent qualities. Recycled golden teak, fair faced concrete, stone and steel all offer duality of function. Their richness and texture provides the decorative element.
Structure, the bones of the house are on display creating clear open space with a sense of seamlessness interconnecting with the gardens and landscape, framing views. The structural grid provides a logic, an order with which every element and detail diminishing in scale relates to and relies on.
Detail, details are painstakingly distilled and resolved, nothing is left undone. The intention is the create an ease, a wholeness, a stillness…a sense of timelessness….
Experience, the journey through the house is one of wholeness with distinct parts offering a layered and complex series of experiences. Enclosure and compression expands to openness, the contrasts emphasis the feeling of space. Views are framed, and vary in scale, sometimes intimate and close into a court, other times expanding into borrowed landscape of the jungle and out to distant vistas.
Environment, the house is designed for the tropical climate. The recycled teak screen and desk fits over the concrete structure and glazing protecting it from the sun allowing the thermal mass of the concrete to stabilise the internal temperature. Cross ventilation, the other critical element of tropical design is maximises, the glass openness allowing even slight breezes to freely flow throughout he house creating a level of comfort. On the mechanical side, the climate control is the energy efficient aided by double glazing. The hot water is heated using a heat pump, utilising the free heat form the air and then circulated so hot water is available at taps with wasting water. Materials are reduced, the structure is exposed. The structural design using flat slabs reduces concrete usage by 25%. All of the timber is recycled. All of the materials are chosen to minimise surface treatments and unnecessary materials.
Landscape, the landscape uses species that suit the climate, that thrive with minimal intervention. The rear area merges with the jungle enhancing the element of borrowed landscape.

Photos by Patrick Bingham-Hall

  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns
  • Sentosa House Nicholas Burns

Sponsor

Sponsor

  • Concrete House

    Concrete House

    This project is a complete remodel of an existing 1974 cast-concrete and brick house. The original 7,000 square foot house was built for a single couple, a fluid open plan organize...

  • Martis Camp – Lot 189

    Martis Camp – Lot 189

    Martis Camp - Lot 189 is a private residence located in Martis Camp, a private community near Lake Tahoe, California, USA. This two story contemporary home  was designed by Swabac...

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Cloud House

    Cloud House

    The Cloud House is an addition and renovation to a double-fronted Edwardian house in Fitzroy North. Over the course of close to a century, this house has received several additions...

  • Mejiro House

    Mejiro House

    Residential areas in densely populated downtown Tokyo tend to be claustrophobic and closed off, with individual plots surrounded by high walls to ensure privacy, and a concerted ef...

  • Loft Apartment

    Loft Apartment

    This loft apartment is a private residence designed by Adn Architectures. The project is located in Brussels, Belgium. Photos courtesy of Adn Architectures

  • Island Retreat

    Island Retreat

    Auckland-based architectural firm Fearon Hay Architects has designed the Island Retreat on Waiheke Island, New Zealand. Island Retreat by Fearon Hay Architects: "An ar...

  • Scandinavian Design: Contemporary Three Bedroom Apartment in Stockholm

    Scandinavian Design: Cont..

    Located on Kungsholmen island in Stockholm, Sweden, this 1,550 square-foot apartment offers a spacious living room with open plan to kitchen, three bedrooms, two bathrooms with one...

  • Woollahra House 11

    Woollahra House 11

    The opportunity to build a completely new house in the heart of a heritage conservation precinct on Sydney’s urban fringe, is a rare privilege. This 250 square metre (2,690 squar...

  • The Orrong Road House

    The Orrong Road House

    The sun and wind are channelled through the streets of this beach side suburb, deep into the plan of this once dark and damp Edwardian home. An oasis like space now waits at the re...