Seth Navarrete House

by Agraz Arquitectos
Seth Navarrete House Agraz Arquitectos

A young couple with a keen and clear mind asked for an architectural design that would bring out the most of the spatial quality for their life scenery on a 200 square meter (2150 ft2) terrain with a short budget.
So, in a peculiar 11 by 18 meter (11×59 ft) piece of land with extremely tight building rates and regulations, the possibility for a garden area in the project can only be set on a side line. Hence, the right-of-way is utilized as green zone, becoming different from any other house project that usually proposes a backyard and this aspect is the one that outlines the rest of the program.
Due to the lack of conditions for placing the cars out of the architectural scenery, a front plaza that can also be used for any urban need is designed for the garage. But the urban attitude of these parking places allows that space to take the outside in, and to show the inside out.
In the interior spot where vehicular and pedestrian paths meet, the circulation system begins and from there, on first floor, a hall leads to living and dinning rooms, with a small bathroom underneath the stair.
These social premises are generously granted on 40 (430ft) of the 200 square meters of the terrain, having on the side of the connecting hall, the kitchen and service areas that look into a patio with a roof to floor window.
On the second floor, where the stairway leads to a façade headed family room, are two bedrooms with a shared bathroom, and in front of them, the main bedroom with walk in closet and large bathroom.
As seen, main bedroom together with living and dinning room are the upgraded spaces in the project, achieving larger dimensions in relation to the size of the terrain. This ends up giving certainly peculiar characteristics to the house other than fulfilling the clients’ requests for spatial quality and architectural design.

Photos by: Mito Covarrubias

  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos
  • Seth Navarrete House Agraz Arquitectos

Sponsor

Sponsor

  • Vivienda 4 Development

    Vivienda 4 Development

    The initial idea of this project is to integrate the house in the natural environment of the residential area in which it is. In that way, the house looks to the fantastic views of...

  • Seadrift Residence

    Seadrift Residence

    CCS Architecture designed this sustainable, 1900-square-foot beach house in Stinson Beach, CA, as a second home for a three-generation San Francisco family.  Located in Seadrift, ...

  • Rounded Loft in Prague

    Rounded Loft in Prague

    At the beginning of the year 2010 we had started designing grand attic loft in Prague. It was a new challenge for us to deal with almost “boundless” space for living according ...

  • Shanghay Chair

    Shanghay Chair

    Designed for the Danish Pavilion for the Shanghai World Expo 2010 the Shanghay chair is conceived as a single segment of the 264m long social bench that orbits the pavilion both in...

  • The Tree of Light

    The Tree of Light

    Description from the designer: the design of this 2-meter high object is based on the natural shapes of a tree and the exciting shadows coming through when the sun is shining.

  • Blue Hills House

    Blue Hills House

    Description: Perched on a steeply inclined surface over swamps, the single story residence slides gracefully between the trees and is only hardly visible from the street.

  • House in Sequeiros

    House in Sequeiros

    This modern residence was adapted from an old farmhouse located in Amares, Portugal. Topos Atelier de Arquitectura kept the intervention sparse to preserve the structure's rustic c...

  • Hoppen Place

    Hoppen Place

    Designed by Los Angeles-based studio Whipple Russell Architects, 9010 Hopen House is described by Ben Bacal as a "one of the most incredible architectural homes to date in the Holl...

  • Miranova Penthouse

    Miranova Penthouse

    A 100-foot long wedge shaped triangular skylight releases the roof to the sky and floods the interior with natural light, balancing the two-story glass perimeter walls, and adding ...

  • La Concha House

    La Concha House

    Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
    The internal volume of the 15th Century barn forms the hear...