Shuswap Cabin

by Splyce Design
Shuswap Cabin Splyce Design

This project is located on a south-facing, gently-sloping site on the southern shore of Shuswap Lake in BC. Mature Cedar, Fir and Poplar trees litter the site on the north, west and east sides. The southern portion of the site rolls towards the beach, dominated by 180-degree views of the lake and the low-lying hills that bound the lake’s opposite shoreline. Designed as a seasonal retreat for a couple, this 2300 square foot single-level house was conceived to support weekends of casual indoor/outdoor living for the owners and their guests. One of the main design objectives was to seek ways of marrying a traditional cabin vernacular with a contemporary, modern, open-concept space, tailored to its site and facilitating an ease of movement between interior and exterior spaces. This was achieved with the support of an extensive use of wood.
Upon entry into the space a clear structural order in wood becomes apparent. The interior spaces of the cabin are organized around a central circulation hall lined by a row of exposed 7”x 7-1/2” Douglas Fir glulam posts, and punctuated with light cast from skylights at either end. A 7”x12” glulam beam supporting 3”x9” exposed glulam joists, leads one from the main entry to the living area of the home as it gently rises to create a tall, light filled volume. In the opposite direction, the wood ceiling slopes down creating the compressed, intimate spaces of the library and guest bedrooms. A large outdoor room carved out of the plan separates the ‘guest wing’ from the rest of the cabin and serves as a shaded refuge from the intense midday summer sun. Glazed on its north, east and west sides and open on the south, the outdoor room allows for lake views from deep within the interior and blurs the boundary between inside and outside. Detailed to allow their bottom track to be flush with both interior and exterior floors when open, large sliding doors on the eastern side of the outdoor room expand the interior space outwards further eroding any clear demarcation of interior versus exterior spaces.
Together with a supporting cast of natural materials, wood ultimately works to shape, define and unite the spaces of the home seamlessly from inside to out. Western Red Cedar clad exterior walls continue through to the interior, becoming tactile elements in the enclosed space and important details in consideration of the overall interior palette. Vertical grain Douglas fir built-in millwork throughout the home references the living firs on the native lakeside site and imbues the clean, simple spaces with warmth and texture. Juxtaposed to these varying soft wood tones is a monolithic polished concrete floor and robust slate fireplace that anchors the home and draws one’s gaze upwards to the exposed Douglas Fir glulam roof structure and ceiling decking. These structural elements extend out to the exterior and define the continuous roof line that quietly commands the north and south elevations. Subtle sloping undulations in the roof structure delineate the three main segments of the house: the guest-wing, the living area, and the owners’ bedroom with en suite bathroom.
While the resultant modern architectural form strays from the popular cabin vernacular, the integral use of wood throughout the project immediately associates the home with the rustic quality of a typical cabin.

Photos courtesy of Ivan Hunter

  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design
  • Shuswap Cabin Splyce Design

Sponsor

Sponsor

  • Tile House

    Tile House

    Complete refurbishment of a house in Costa Brava. Located in an old building, the proposal aims to transform the intricate original distribution in a clean space by creating a “t...

  • Urban Cabin

    Urban Cabin

    Description: Urban Cabin was designed for a retired couple interested in downsizing and simplifying their lives. The couple lived on the site for 26 years, creating and nurturing t...

  • The d-hotel

    The d-hotel

    d-hotel is a unique marriage between a historical site and a new futuristic design. On the site of d-hotel, you find an authentic and protected windmill from 1841 as well as a prot...

  • House in Talmei Elazar

    House in Talmei Elazar

    Creating an L shaped house, determined by the lot’s geometry, with flowing mass of blocks with horizontal lines and characteristics.
    The structure is relatively closed in ...

  • Small Home Office

    Small Home Office

    An OfficePOD provides a working environment that is separate to home life. The hassle free OfficePOD service deals with everything from site survey and installation through to cust...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • The Armada House

    The Armada House

    Description: It is as if “Armada” was sculpted in place. With a harmoniously balanced footprint carved into the land and an abstract design, it creates a distinct presence. Con...

  • SML LR Bookshelf

    SML LR Bookshelf

    Young Korean designer Luna Seo has presented her latest creation, SML LR bookshelf at Ventura Lambrate during Milan Furniture Fair 2012. The free-standing bookshelf is made of soli...

  • A Home in Berkel en Rodenrijs

    A Home in Berkel en Roden..

    This lovely home is located in Berkel en Rodenrijs, The Netherlands. The home is simple and comfortable, with large windows that allow an abundant amount of natural light in. ...

  • PANO Penthouse

    PANO Penthouse

    The PANO Penthouse is at the 53th – 55th floor of a high-end residential tower in Bangkok which is the fourth highest apartment in Thailand. AAd (Ayutt and Associates design) des...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.