South Yarra Residence

by LSA Architects
South Yarra Residence LSA Architects

A broad mix of architectural styles characterizes this densely populated South Yarra street, from traditional pitched-roof weatherboard terraces to flat-roofed rendered block-work apartment buildings. Narrow buildings sit tightly side-by-side along the one-way street.
The project aimed to provide a residence that makes a statement within the eclectic streetscape, capturing your gaze and holding your attention as you approach, enter and explore the home. Light-filled spacious internal spaces maintain strong connections to the exterior of the building and the home’s multiple courtyards, blurring internal/external boundaries.

The methodology employed to meet these aims included implementing voluminous forms, building to the site perimeter wherever possible, installing glazing to multiple and varied planes, and applying colour to engage the viewer and provide continuity and connection between internal and external spaces.
An orange ‘box’ that is the first floor can be observed from as far away as the end of the street. Upon entering the house, the white ceiling abruptly gives way to the overhead insertion of this form, reminding the viewer of their connection with the coloured volume. Arched glazing either side of the dining area physically separates interior from exterior, yet enables views of the orange-clad ceiling wrapping to form the external walls of the first floor, increasing connection to the exterior and the building as a whole.
Focusing on volume, colour and natural light admission, rather than on implementing expensive materials, positively impacted the project budget. Costly finishes were kept to a minimum, and where used, their effects are maximized by complementary less expensive treatments. Application of colour to the built form encourages the inhabitants to explore further implementation of colour through furnishings and artworks.
Budgetary limitations prevented inclusion of basement car-parking. A clever design met all other client requirements, including off-street parking, 4 bedrooms, and an open plan living / dining / kitchen which opens up to a large rear courtyard.
Architect and interior designer worked collaboratively to provide a home with integrated internal and external spaces. The builder worked closely with the architect in resolving complicated construction details, and the structural engineer assisted the builder in finding an agreeable way to work with the large steel beams specified.
The project site is north-south oriented, necessitating a design that minimises direct sunlight penetration yet maximises admission of natural light. The first-floor ‘box’ is cantilevered over the rear courtyard, providing fixed shading from direct summer sun to the open plan living room and kitchen. Upstairs the north facing retreat windows are recessed back within the orange volume, creating a balcony with inbuilt shading.

Court-yards on the east and west boundaries serve a double purpose, admitting light to central rooms and also allowing air flow into and through the house via open-able windows, increasing natural ventilation and decreasing the need for air-conditioning.
The abundance of natural light coupled with the installation of electricity-generating solar panels (which also supply electricity back to the grid) serves to reduce the home’s energy consumption, and double glazed windows and fully insulated walls minimise heat loss and gain.

Photos by: UA Creative

Source: LSA Architects

  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects
  • South Yarra Residence LSA Architects

Sponsor

Sponsor

  • White Cube

    White Cube

    Sergey Nasedkin and Anna Ulyanova, principals of Russian studio ARCH.625 have designed the interior of the White Cube, a 861 square foot, one bedroom, one bath apartment located in...

  • Windows to the Soul

    Windows to the Soul

    Your hostess is a designer, working with artists and architects. Anchor Yard had previously been in the hands of a lithographic printer, who’d owned it for forty years. When rede...

  • Apartment

    Apartment

    Existing site was an old sea facing apartment with private backyard facing the sea. The existing structure needed a lot of repair. The high walls of existing structure did not suff...

  • Barca

    Barca

    Barca is produced by the Japanese company Conde House. In 2008 it won gold leaf in the IFDA competition in Japan. Barca consists of boards shaped similarly to those used in boats. ...

  • Malbaie VIII Residence

    Malbaie VIII Residence

    Description: The reinterpretation of the traditional barn found in the area is the driving force of the architectural concept. Fully wrapped in a dark gray metal cladding on its si...

  • Two Family House K

    Two Family House K

    Tokyo-based studio Hiroyuki Shinozaki Architects has completed the House K project in 2011. This 1,738 square foot contemporary home for two families is located in Tokyo, Japan. ...

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Rounded Loft

    Rounded Loft

    In most of the modern apartments and small houses, the different functional areas are often designed in a single boundless volume. Czech architectural firm A1 Architects has used t...

  • La Concha House

    La Concha House

    Description: The house was developed as a fluid, three dimensional plan, inspired by The Nolli plan of Rome 1748.
    The internal volume of the 15th Century barn forms the hear...

  • House on a Stream

    House on a Stream

    With a stream running through the house, this retreat in Alibag is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics o...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.