Spa House

by Metropolis Design
Spa House Metropolis Design

Building: A multi-functional building with residential, recreational and spa facilities, annexed to a larger residence.
Spa House: Mountainside home integrated into its powerful natural surroundings
Set on the mountainside on the urban edge of Hout Bay, overlooking the bay and harbour, surrounded by weathered sandstone formative. The primary design intention was to integrate the building with the powerful landscape and to derive its poetics from the qualities of its surroundings. The Spa House is separated from the principal residence by a berm, and is connected to it by foot paths.
The brief called for a place of entertainment and relaxation both for the client and his occasional guests, who would also be accommodated there. It incorporates swimming pools, guest accommodation, spa facilities and general living and poolside areas. The house is conceived of as a hovering set of elements, suspended over a large waterscape, which forms an extended terrace on the mountainside.
Water constitutes the primary experience of the building. The floor planes are arranged to provide contrasting experiences of water, and the underwater spa with large viewing windows into the pool has a sense of stillness and mystery. The guest accommodation block hovers dramatically over the water and projects into space towards the mountain and sea. The dining area is submerged below water level, and pool decks are arranged as islands in a sea of water, connected by a bridge.
The building masses are arranged in a dynamic composition, across and counter to the contours of the landscape. The building acts as a windbreak, protecting the pool from the south-easterly winds raking down the mountainside in summer. The ground floor opens up entirely to the landscape and the interior and exterior finishes are continuous, to minimise the distinction between inside and outside and enhance the experience of the building as a light platform in a vast landscape. Formally, the building comprises a number of separate sculptural forms in a dynamic composition. The base of the building, incorporating pools, relaxation rooms and guest accommodation is entirely of concrete. The superstructure is of steel construction, which is clad in afromosia shiplap boards on timber studwork.


Photos courtesy of Metropolis Design

  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design
  • Spa House Metropolis Design

Sponsor

Sponsor

  • FAD Residence

    FAD Residence

    Okanagan Valley-based interior design firm FAD Design Group has sent us photos of the FAD Residence project. This three-story contemporary home sits on a 2.47 acre lot on Okanagan ...

  • Wood House

    Wood House

    Background, low impact no waste: During the last 25 years I have worked with and studied how the use of computers and software have affected architecture and the physical landscape...

  • Beach House in Las Arenas

    Beach House in Las Arenas

    The project consists of a small house on a beach a hundred miles south of Lima and explores the expansion of the conventional uses of a beach house. To that end, a container box ha...

  • Lightweight Rattan Stool

    Lightweight Rattan Stool

    Rattatan is a lightweight stool created by Polish designer Wiktoria Szawiel. The stool is made from rattan, a material commonly used for making baskets and rattan furniture. The de...

  • Blue Jay Residence Interior

    Blue Jay Residence Interi..

    Lori Dennis has designed the interior of the Blue Jay Residence, located just above the Sunset Strip in one of the prestigious “Bird Streets” of Hollywood Hills in Los Angeles....

  • Maximum Garden House

    Maximum Garden House

    The client wanted a house where they could keep an eye on their 2 kids without the need to be in the same space. Loos’s Raumplan, somehow, came to mind.
    We were also looki...

  • 299 Soper Place

    299 Soper Place

    The project replaces a 2-car garage and indoor pool house with a new lavish spa, multipurpose lounge, guest house as well as a 4-car garage. The initiative is to integrate new indo...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • Casa V2 en Playa Gaviotas

    Casa V2 en Playa Gaviotas

    Peruvian studio Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed the Casa V2 project. This 3,032 square foot contemporary home is located in Playa Las Gaviotas, in the provinc...

  • Villa L

    Villa L

    Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. 
Designed to fulfill the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of cen...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.