Split View Mountain Lodge

by Reiulf Ramstad Arkitekter
Split View Mountain Lodge Reiulf Ramstad Arkitekter

The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

The family of four with anticipation of a fifth addition provided a straight-forward program for their mountain lodge: four bedrooms, separate living and dining areas, a youth lounge and a mezzanine for the younger children. In addition a small annex would accommodate guests and visiting grandparents.

Our response was a cabin of clear and clean-cut expression with a continuous skin of timber cladding on the exterior walls and roof, which will acquire a grey patina with time. The volume consists of a main body, housing mostly bedrooms, which follow the natural contours of the landscape and splits into two living zones. This shift in program and use of multiple levels allows the building to adapt to the slope of the site. The separate volume of the annex is placed in extension of the main body, contributing to the three characteristic split views through fully glazed end walls.

The cabin is entered beneath the cantilevered glazed volume into a hall with polished in-situ concrete floor, functioning as an intermediate zone to remove ski boots and outdoor clothing. A wooden stair ascends from the low basement and opens onto the generous space of the living quarters, capped by a complex ceiling of pitched planes high above. At the core of the holiday home, where the separate wings branch off from the main body in plan, is the kitchen. Its countertop of glass fiber reinforced concrete is cantilevered into the center of the space and anchored by a two-sided fireplace at the other end. Steps go onto separate spaces for dining and relaxing by the suspended second fireplace.

The extruded form of the structure frames the spectacular views from within the cabin, while strategically positioned smaller openings along its volume provides glimpses of the immediate surroundings. The elevated levels of the living and dining areas provide its occupants with a high degree of privacy, further enjoyed by ample seating niches within the outer walls. The interior floor, walls and ceiling are homogenously lined with virtually knot-free joinery timber, while all opening frames are concealed or discrete. The attention to detail and high quality is comprehensive and coherent throughout the project.

Through sliding doors along the hallway of the narrow main body is each of the bedrooms as well as a bathroom with sauna. The master bedroom opens onto a gable-shaped window extruded through the side wall for an outlook onto the night sky, while each of the children’s bedrooms has a loft bunk bed for visiting friends. At the far end of the hall is the youth lounge and overhead mezzanine with views through the glazed gable end straight onto the ski slope.

The mountain lodge is a continuation of Norwegian building traditions in form and materiality, perched beautifully within its landscape and responding to its context.
(Description from the architects)

Sponsor

Sponsor

  • Loft industrial en el centro de Barcelona

    Loft industrial en el cen..

    Se trataba de una antigua imprenta, en la planta de calle de un edificio del centro de Barcleona, con unos 800 m2 repartidos en dos grandes plantas. El encargo fue convertirlo en u...

  • Voila House

    Voila House

    The brief was to transform a typical pitched roofed bungalow house into a modern contemporary home. The configuration of the bedrooms upstairs were retained, extended only to make ...

  • House in Savion

    House in Savion

    Tel Aviv-based studio Alex Meitlis has recently completed the House in Savion project. This 4,520 square foot tow-story residence is located outside of Tel Aviv, Israel. ...

  • Nova Lima House

    Nova Lima House

    The concept of this project started from the perception of huge tendency that this House would have as a space for CONTEMPLATION.
    First the House would have the purpose of s...

  • Finnon Glen

    Finnon Glen

    The client brief was for a family holiday home on a working farm that had been destroyed in the Black Saturday fires. The Victorian Government invited architects to design affordab...

  • Bamboo Courtyard House

    Bamboo Courtyard House

    Shanghai-based architectural firm Harmony World Consulting & Design has designed the Bamboo Courtyard House. Completed in 2012, this 4,306 square foot contemporary office in Yangzh...

  • Hoppen Place

    Hoppen Place

    Designed by Los Angeles-based studio Whipple Russell Architects, 9010 Hopen House is described by Ben Bacal as a "one of the most incredible architectural homes to date in the Holl...

  • NEW Hotel

    NEW Hotel

    The project of re-NEW-ing the former Olympic Palace Hotel, a fixture on Filellinon Street, was all about establishing the right Brazilian-Greek connection. Leaving behind their tra...

  • Espace Le Moyne

    Espace Le Moyne

    The project was to re-configure a 1600sq.ft, 2 storey in Old Montreal. The challenge was to create open divisions to optimize the area, respecting the integrity and rich, historic ...

  • Balnarring House

    Balnarring House

    The brief called for a family holiday house where family could be together but not on top of one another. The wide, north-facing block some 5 minutes walk from Balnarring Beach on ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.