Stacey-Turley Residence

by Kariouk
Stacey-Turley Residence Kariouk

The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live their lives here for the next half century. A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be twenty-four feet, hence the house would necessarily need to be long; because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.
The home is set as far back as possible within a contoured landscape, effectively turning the “basement” into a “lower level” that opens fully to the light and views of the large front garden. Here, and as well above on the main floor, the front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open 100% to the landscape. On the main floor, the roof overhang is calibrated to block the higher-angled summer sun, while the lower-angled winter sun penetrates the home. The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold the warmth of the winter sun, gradually releasing the heat throughout the home in the evening. The sloped roof continues through the interior and reaches fourteen-feet to catch light and to create a “chimney effect” that accelerates breezes down the length of the house, eliminating the need for air conditioning. Light is brought into the center of the home through an ensuite whose volume hovers in a large opening in the floor plate; the bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through that opening, illuminating both levels.

Photos by: Christian Lalonde

  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk
  • Stacey-Turley Residence Kariouk

Sponsor

Sponsor

  • The Eclipse

    The Eclipse

    Welcome to The Eclipse, a home full of features. Fun-lovers are well looked after with the epic home theatre and a large open-plan living area that combines a kitchen, dining and f...

  • Switch Apartment in Tokyo

    Switch Apartment in Tokyo

    This apartment used as home and office was designed by Yuko Shibata in Tokyo Japan. It was actually a home and the owner wanted to use it as office also. So the designer created a ...

  • Elenko Residence

    Elenko Residence

    Located on the shores of Osoyoos Lake in British Columbia, Canada, this single-family residence was designed to suit the owner’s recreational lifestyle amid the natural setting o...

  • Gramercy Park Townhouse

    Gramercy Park Townhouse

    With its grand bones and patrician façade, this 1848 Gramercy Park townhouse presented exciting challenges for the new generation of the Isaly family. Previous conversions had lef...

  • THE TREEHOUSE

    THE TREEHOUSE

    How is THE TREEHOUSE designed? The major image of the design is a sheet of paper that is pleated and encloses both interior and exterior spaces. THE TREEHOUSE is based on five elem...

  • The Art of Hedges

    The Art of Hedges

    Hedge Art is the hobby of someone with far to much time on their hands.

  • BIG & small House

    BIG & small House

    Starting with an empty lot which was half the size of the typical minimum lot size, the objective was to maximise the interior volume of the dwelling.
    And so there are no fu...

  • Mountain Retreat

    Mountain Retreat

    Mountain Retreat is a stunning home located in Closeburn Station, Queenstown, New Zealand, and was designed by Fearon Hay Architects. The home mixes rustic elements -stone and wood...

  • Scandinavian Design: A Bright Loft

    Scandinavian Design: A Br..

    This bright loft apartment is located on Kungsholmen, an island in Lake Mälaren, part of Stockholm, Sweden. The building was originally built in 1908, and the loft itself has 5 ro...

  • Windows to the Soul

    Windows to the Soul

    Your hostess is a designer, working with artists and architects. Anchor Yard had previously been in the hands of a lithographic printer, who’d owned it for forty years. When rede...

  • Malbaie VI Marée Basse

    Malbaie VI Marée Basse by Mu Architecture

  • 1220

    1220 by Alex Nogueira