Stacked House

by Architecture Paradigm
Stacked House Architecture Paradigm

The project is about exploring this notion of joint family culture in the changing urban scenario. The site is a 400sqm with a steep drop of 2.5 meters from northeast to the southwest. It is flanked by roads on the north and western edges. An existing three bedroom house built by the client in the early eighties negotiated this sloped terrain. The brief was to use this structure and add a three bedroom unit on it for his son’s family.
Design for the stacked house examines these parameters in the context of two families spread over three generations co-existing while retaining their personal identities. The idea was to reflect the additive nature of the program, to look at the house as an open ended amalgamation rather than a finite object. The process involved reworking the existing floors to accommodate new program and look at the emerging logic at lower levels to inform the designing of the new unit. The existing house sits in the middle of the site bound by open space on all sides. This open space served as an effective buffer against the busy corner where one of the edges is defined by a school and a temple. The house establishes a strong relationship with the outdoor spaces (unbuilt spaces) in the context of tight urban conditions. The use of layers helps in establishing varying degrees of transparency and dissolving boundaries between in and outside. Being connected to the neighborhood through this brings in a sense of security while maintaining privacy.

Flexibility is carefully considered to enable different possibilities of usage over time. This is exhibited in the open-ended use of one of the rooms in lower as well as upper level units, integration of indoor and outdoor spaces or the open plan with minimum use of internal masonry partitions especially in the upper unit allows multiple possibilities of usage at a later date.
The existing building posed a challenge as it was load bearing structure. And few of the internal walls had to be removed while taking into consideration the weight of the gardens above. A simple system of Columns and beams has been strategically introduced to support this idea. The inverted beams strengthened the existing slabs while accommodating the weight and depth of the lawn above. The cantilever of 4.5M in the southeastern corner provides the wooden deck at the first level ample shade and also adds to the expression of stacking.

The idea of stacking and labyrinth as expression of private realm is supported with the use of materials and detail. Glass skylights, ferro-concrete and glass bottle panels, conical skylight cum ventilation device, the wooden screens and pergolas explores the medium of light as a tactile material lending character to each of the spaces. Passive strategies like rain water harvesting, solar water heating, terrace gardens along with efficient planning and conscious use of low energy materials and renewable materials like timber renders this project a environmentally sensitive attempt. The material palette apart from locally available material like natural stone, wood glass and steel explores unconventional technologies like oxide flooring tiles, earth plastered walls, ferro-concrete and precast technologies. The expression stems out of a will to create spaces which are intimate, warm and memorable while accommodating the sensibilities of changing life styles.

Photos by: Vimal Jain

  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm
  • Stacked House Architecture Paradigm

Sponsor

Sponsor

  • Burren House

    Burren House

    This property is sited in the garden of an existing terrace near Dublin City centre. It is a house and art gallery for a private client.
    The house is arranged over three flo...

  • Box House in Boulder, Colorado

    Box House in Boulder, Col..

    Designed by Boulder-based architects Studio H:T, the Box House is located in Boulder, Colorado, and provides the homeowners with compelling views. Taking into consideration a steep...

  • Mercer House

    Mercer House

    The client purchased an existing run-down home with the intention of transforming it into a striking contemporary styled residence. Although unattractive to look at, the existing r...

  • Banyan Tree Ungasan Bali

    Banyan Tree Ungasan Bali

    Set high on the cliffs near to the Uluwatu Temple, Banyan Tree Ungasan brings definitive fine cliff top living to the renowned beach island of Bali.
    With unrivalled panorami...

  • CIPEA No.4 House

    CIPEA No.4 House

    Situated in Laoshan Forest to the west of central Nanjing city, China International Practical Exhibition of Architecture (CIPEA) began in 2003 to bring twenty-four renowned interna...

  • Villa London

    Villa London

    The house is located in Sa Torre housing developement, in a plot of land next to the cliff. The client, a well-known English writer, raises an extensive program to fulfill the need...

  • Hat Teahouse

    Hat Teahouse

    ”Hat” is the third tea house we have realised. It is a small house to gather with a cup of tea, a tiny haven under the open roof in little charming garden. The minimal space of...

  • Recamier reading corner

    Recamier reading corner

    Reading Corner, designed by Inbar Paradny Kalomidi, is a combination of comfortable lounge chair and book rack system. With shelves located near by, its very easy to access your fa...

  • Maison Leguay Near Paris

    Maison Leguay Near Paris

    In order to preserve the character of this classic brick-and-stone suburban house while doubling its surface area, we decided to duplicate it by adding two side blocks, two ‘clon...

  • Ravine Duplex Residence

    Ravine Duplex Residence

    The client for this project was a cosmopolitan, globetrotting manager of a bridge construction company in his 40s. Having previously lived abroad for many years, he had his mind se...

  • Valdemorillo Residence

    Valdemorillo Residence by Otto Medem Architecture

  • Living Room Inspiration: 120 Modern Sofas

    Living Room Inspiration: 120 Modern Sofas by Roche Bobois (Part 1/3)

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.