Stone Respect

by Dom Arquitectura
Stone Respect Dom Arquitectura

The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original windows in chestnut wood, we just only propose two new small and strategic openings in the south wall for their views and the natural light needed for specific locations. The new openings with iron frame and fixed glass contrast with the existing ones and which are treated with a chestnut wood.
Part of the south facade formed with very small stones has had to repair due to continuous moisture, so we propose a mortar render. We have maintained the large stones around the windows, and have continued to finish smoothing existing lines almost the entire first and second floor.
The entrance garden has been treated with a great old reclaimed flagstones, wood benches, albizias, ivy and lavender, give us a simple but hearty welcome.
The recovered stone forms the interior finished walls. In the ground floor they combined with ocher mortar, it generates a game as a baseboard with different heights, covering damaged stone areas and adapting to the interior space distribution. The result is a balanced interior finish where dominates the mortar ocher and stones colors.
The ground floor is a open space with a continuous pavement, where we place the dining room, the kitchen and the living area. On the first floor we located three bedrooms and two bathrooms. The slabs are made with clay vault painted with a gray glaze.
The second floor under the cover is a space originally used as clothesline, now has become a completely open space, flooded with natural light through skylights and a cut in the cover that originates a small terrace with beautiful views to Finisterre and the Carnota bay.
Respect the stone, recover the existing elements and combine them with an open and new distribution, actual lighting and furniture, creates a new charming spaces.

Photos by: Víctor Solis

  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura
  • Stone Respect Dom Arquitectura

Sponsor

Sponsor

  • Cloudy House

    Cloudy House

    Danish architectural firm LASC Studio has designed the Cloudy House, an extension to a house from the '30s in Copenhagen. Following is some information from the architect, "The roo...

  • The Open Box House

    The Open Box House

    A-cero presents Open box house, a project in the outskirts of Madrid. It is a 750m2 house designed according to the A-cero sculptural philosophy.
    This is inspired in the “...

  • Finnon Glen

    Finnon Glen

    The client brief was for a family holiday home on a working farm that had been destroyed in the Black Saturday fires. The Victorian Government invited architects to design affordab...

  • Apartamento VLE

    Apartamento VLE

    Apartamento VLE was completed by Ar4 Arquitetos in 2013. It is located in São Paulo, Brazil, and features a unique piece of wall art, which gives the space character and personali...

  • Greta Grossman Residence Renovation

    Greta Grossman Residence ..

    Here is another house Located in the stars' neighborhood of Beverly Hills, Los Angeles. Designed by Greta Magnusson Grossman in 1948, the three bedroom, three bathroom 3,000 square...

  • O House

    O House

    O House, by Arhitektonski studio Fabijanić, is located on the island of Silba, in Croatia. The house's monochromatic interior gives it a modern air, enhanced by its minimalistic d...

  • Apartment

    Apartment

    Existing site was an old sea facing apartment with private backyard facing the sea. The existing structure needed a lot of repair. The high walls of existing structure did not suff...

  • The Water-Cooled House

    The Water-Cooled House

    Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable a...

  • Shanghay Chair

    Shanghay Chair

    Designed for the Danish Pavilion for the Shanghai World Expo 2010 the Shanghay chair is conceived as a single segment of the 264m long social bench that orbits the pavilion both in...

  • Cui Birdhouse

    Cui Birdhouse

    Young designer Adrian Froufe has created the Cui Birdhouse. Made in glass and rope, the Cui Birdhouse rejects the "traditional forms associated with these type of objects and wants...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.