Studio R

by Studio MK27
Studio R Studio MK27

Facing a small urban square, the Loft Studio opens entirely to the outside. The inner space of this photography studio flows into the side gardens of the building and into the urban space, establishing a spatial continuity between the square and the building. The façade, an aluminum gate is recessed into the concrete binding, integrating the front patio with the square; further, two large swinging metal gates – each more than 11 meters wide – permit fluidity between the gardens and the open space of the studio.
Opened, these swinging gates make all visual barriers between internal and external space disappear. Closed, they allow the light in the Photography Studio to be controlled artificially. In the opening of the ground floor, there is a box clad in formica-china, where we have the lavatory, dressing room and the technical area. In this space, there is no interference of the structure, which is built into the side walls of the building. Behind the green box, the stairs – lighted by a skylight – leads to the first floor, where we find the offices and the library.
A volume with metallic material organizes all the space on this floor, separating the rooms and corridors. On this floor there is a kitchen the lavatories and the stairs that lead to the top floor. The negative of this volume is the work rooms which can be opened or closed – depending on the desired privacy – through sliding panels which are built into the central box. In the main office a fixed mashrabiya panel filters the light, while simultaneously opening a beautiful view of the large trees in the square. On the top floor, there is a social room positioned over the front garden. This space opens with folding wooden panels, painted red, onto a deck where you can once again see the tree tops: a pleasant space for meetings on sunny days.
The material used internally displays an industrial aesthetic, appropriate for the intensive use of a photography Studio that needs to constantly transform itself, depending on the situation. The floor of the large opening is of white resin which also becomes the endless back and the wall. On the other floors, the wooden floor warms the ambient.
Externally, the metal doors join the exposed concrete and the different colored wooden panels.

Photos by: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27
  • Studio R Studio MK27

Sponsor

Sponsor

  • Brick Sofa

    Brick Sofa

    KiBiSi has designed the Brick series for Versus. The series consists of a puf, a chair, a two and three seater. KiBiSi set out to make a sofa with strong architectural references s...

  • The True Wolf Wears His Fur Inside

    The True Wolf Wears His F..

    The project for a 60 sq. m (646.8 sq. ft) flat in Paris designed by Andrea Marcante and Adelaide Testa for Studio UdA addresses the subject of a free floor plan and the subdivision...

  • Open House

    Open House

    This project sets out to explore the physical and tactile language of building materials. Using timber as the basis we explored how particular materials responded to touch, sight, ...

  • Queens

    Queens

    Queens was designed by Perth-based Cambuild. The stunning interior possesses a heightened sense of elegance and sophistication, and an attention to detail that only adds to the exp...

  • Plus

    Plus

    The site locates on mountainside of Izu-san, where Pacific Ocean can be looked down on the south. The untouched wilderness, covered with deciduous broad-leaved trees such as cherry...

  • The Offset

    The Offset

    The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
    The offset betw...

  • Villa 1

    Villa 1

    Villa 1 was the first commission for Powerhouse Company, two months after its founding in May 2005. Set in a clearing in a large pine forest, the program of Villa 1 is oriented opt...

  • House NA

    House NA

    Tokyo-based studio Sou Fujimoto Architects has completed the House NA project, a three story family home located in a residential district of Tokyo, Japan. Japanese Publisher Shink...

  • The Ettley Residence

    The Ettley Residence

    The Ettley residence is a study in solid-void relationships. The Aluminum and wood “umbrella” over the blue glass, which appear to be blocks of frozen blue Pacific ocean, juxta...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.