Studio SC

by Studio MK27
Studio SC Studio MK27

The architectural project of this photography studio, specialized in food photos, emerged from an internal competition held at StudioMK27. The team was divided into 3 groups that worked on the development of different ideas for one day. From these first rough sketches a new project, which, in part, was a synthesis of all these sketches and, in part, an entirely new project, was elaborated.
In the definitive design, the land was longitudinally divided into two. The Northern part, with a width of 7.2m and a length of 43.5m, was reserved for a generous garden. This space functions as an internal esplanade for the building. The Southern part, with a width of 12.2m and a length of 43.5m, in turn, was totally built and contains the program of the studio.
The entrance is via the garden: large sliding metal doors open in their entirety and create a total continuity between the central emptiness and the external space. The main space of the studio is cut by a concrete walkway suspended from the ceiling. This element connects two wooden boxes and configures an internal overlook. On the ground floor, the first wooden volume, closer to the parking lot, is the reception area and a room for image treatment and, on the first floor a work-room lit by an internal patio. The second volume, on the ground floor, houses storerooms and a technical kitchen, which prepares the food for the photos and, on the first floor, an image treatment room.
On the top floor, in addition to a wooden deck, there is a social area for receptions. It is a large open kitchen from which chefs can prepare complete meals which are served right on the counter-top. One of the initial principles of the architecture for the building was to create a complete trajectory, going through the walkway and the main spaces of the studio before the visitor arrives at the upper kitchen. In this way, he is familiar with the work places, even if the studio is not working.
For this project, StudioMK27 sought to use industrial materials and installations. All the external finishings are of metal and, in the internal space there is a blend between metal and wood, which warms and affects the environment.

This studio is also a commentary about the historic relationship between Brazilian and Japanese architecture, two productions that, until today, maintain a national identity. The principal contemporary Japanese architects are inspired not only by the modern architecture of Japan, but also by the modern architecture of Brazil. The StudioSC project incorporates the main lessons of this Brazilian architecture produced from the 30´s to the 60´s, as well as some lessons from contemporary Japanese architecture which, in turn, was influenced by the Brazilian production.

Photos by Nelson Kon

  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27
  • Studio SC Studio MK27

Sponsor

Sponsor

  • A Contemporary Remodel of a Mid-Century Modern Home

    A Contemporary Remodel of..

    Originally built in 1967, this home was remodeled by its owner, film producer and director Kevin Pruitt. It is located in Austin, Texas, and mixes rustic and more elegant contempor...

  • The Sun House

    The Sun House

    We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
    This then created an open courtyard which was private but with sti...

  • Ceramic Speakers

    Ceramic Speakers

    A speaker system made from simple materials, designed to reveal music’s details.

  • Maylands Additions

    Maylands Additions

    The project is a highly crafted response to the clients requests for a house that respects the strength and delicacy of the existing. It is a work of humility that builds on the ma...

  • Sobrino House

    Sobrino House

    Facing a complex project where the house is also a workplace, we proposed an organized level where all the living uses and human relations are possible: relax, shelter, contemplati...

  • The Black & White Clock

    The Black & White Clock

    A publication of the Black & White clock design preceded the appearance of the White & White clock. The Black & White clock aroused a huge interest in the public. Kibardin Design d...

  • Area Tables

    Area Tables

    Description from the designer: Area is a series of smaller tables that accompany Fogias other products well. Consisting of two sizes and a rich, subtle color scheme, the tables can...

  • Hilltop House

    Hilltop House

    Located on the edge of Thailand’s largest national park, Kaoyai National Park, the design for the Hilltop House revolved around the rocky and forested landscape. Hilltop House is...

  • Eco Friendly Retreat in Ontario

    Eco Friendly Retreat in O..

    Set on the Cliffside of a much-cherished lake, this cottage seeks to enhance the extraordinary surrounding scenery through the thoughtful integration of building elements with the ...

  • Punta brava 2 Residence

    Punta brava 2 Residence

    Punta Brava 2 is situated on the Costa Brava (Spain) along the Mediterranean Sea. This project opens into the sea at once that closes to provide some privacy about their neighbors....

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.