Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look

by CCS Architecture
Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture

This project was designed for a San Francisco couple with six children – with ages ranging from high school to college. The property is located inland from the beach town of Aptos, California in the Santa Cruz Mountains, near the city of Santa Cruz. The 20-acre site has ocean and mountain views and is about five miles inland from the Pacific Ocean. The family desired a setting that would be casual and rustic, and that would incorporate sustainable features to minimize the home’s carbon footprint. Diverse activities were part of the design program, including; partying, cooking, tanning, swimming, archery, horseshoes, gardening, and wood-splitting.
The project has 2 primary buildings, plus accessory buildings and recreational components that were designed to work together as a country compound.

The 2800-square-foot Main House is composed of a ‘live building’ and a ‘sleep building’ that overlap at their roofs to create a linkage and sheltered outdoor space. The sleep building is slid under the higher roof of the live building. The live building contains the dining, living, and kitchen areas, plus a master suite upstairs. The central kitchen anchors the main space, which is flanked by dining and living. The kitchen island has an eighteen foot long, three inch thick single walnut slab countertop that has wany edges and was cut from a large fallen tree. Two, triple sets of eight by ten foot sliding glass doors open this main living space to the yard and the views, creating a panoramic, 32-foot-wide clear opening when fully deployed. The smaller building, with two bedrooms and a shared bathhouse, angles out to form an L-shaped yard. Reclaimed barn wood and Corten rusted steel roofing covers the exterior of the buildings. The interior is a composition of concrete floors, wood, stone, and steel.

The Barn is a 1600-square-foot, Corten rusted steel warehouse outfitted for use as the property’s “clubhouse.” The first floor is set up for ping pong and large-screen TV watching, and houses surfboards and other recreational beach equipment. The loft level is set up with a billiard table and sofa beds all around for additional slumber party needs. The interior is a combination of the structural steel shell and the exposed wood loft.
The property itself pulls it all together. The house and barn sit on the sloped meadow surrounded by redwood trees and with distant ocean views to the south. The activity areas are arranged around the outside of the house and barn. The swimming pool is below the main house, with a fire-pit to the side. The archery range is above the house, and the horseshoe pit is between the house and the barn. Two tent cabins are set among the redwoods and serve as guest houses. A sauna is located between the sleep building and the tent cabins.
The project incorporates the following sustainable features:Solar thermal system for domestic hot water, the pool, and the hydronic radiant floor.
Photos by: Paul Dyer

  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture
  • Stunning Contemporary Retreat with Rustic Look CCS Architecture

Sponsor

Sponsor

  • House in Estoril

    House in Estoril

    Included in Estoril’s residential neighborhood, in a low density urban area, the House stands discreetly in a plot where the green predominates. Natural and artificial live here ...

  • First Shipping Container House in Mojave Desert

    First Shipping Container ..

    This kit-like housing product is being offered for the first time to homeowners who want more than what is currently available with pre-fab and manufactured housing , even custom c...

  • Absolute Beachfront Villa

    Absolute Beachfront Villa

    On a peninsula in an area of outstanding natural beauty on Phuket’s east coast, this spectacular six bedroom beachfront villa is located within an exceptional, private developmen...

  • La Plage Casadelmar Hotel

    La Plage Casadelmar Hotel

    Paris-based architect Jean-François Bodin has designed the La Plage Casadelmar Hotel. This contemporary private beach-front hotel is located on the island of Corsica, France. Na...

  • DLW House

    DLW House

    In the continental zone of Florianopolis, Brazil, “Casa DLW” is located. Situated on a steep terrain, the owners of the residence wanted to have a dwelling where the social and...

  • Davidson Residence

    Davidson Residence

    This 3,000-square-foot single-family residence reflects the client’s desire for a house that would relate primarily to its garden and would have an open contemporary feeling.  <...

  • Quadra Kitchen Series

    Quadra Kitchen Series

    Italian kitchen brand Composit has designed the Quadra Kitchen series. The kitchen models in the range feature embedded square handles with optional built-in lights. The lights hav...

  • Stone Respect

    Stone Respect

    The aim was to act respecting the current volumes of this old house, located close to the river in the village of Noutigos. Maintaining the stone facade, replacing the original win...

  • 4.5×20 House

    4.5×20 House

    This house was designed for a young family with one children and grand mother, located in Van Phu new urban area in Ha Noi, Vietnam.
    The existing design is boring (like thou...

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Scandinavian Design: Amazing Duplex Penthouse Renovation

    Scandinavian Design: Amazing Duplex Penthouse Renovation by in Sweden

  • James Street

    James Street by Coco Republic Property Styling