Tea House

by A1 Architects
Tea House A1 Architects

At the foot of the hill dividing Hloubetin and Aloisov you’ll find a small garden. The garden is unostentatious, slightly wild but even so graceful, each spring apple and cherry trees blossom and when summer swiftly blows upon us our sight of the passing clouds is surrounded by slim blades of grass.
The Tea House as a typological kind follows the Japanese tradition of minimizing space and is intended as place the meet with guest at a cup of tea. I am not an orthodox worshiper of the tea cult, however I am very interested in the theme of it being a place to gather with friends.
From the outside, an inconspicuous structure is ready to surprise its visitors upon arriving inside, giving them a different perspective of the garden. A world hidden inside, where time flows at its own pace, a vacant space leaving an impression just by its spaciousness.
When first reasoning about such a place I thought of the places that had made an impression upon me and came to the decision of building it on a circular platform enclosed by a translucent dome breathing the inner peace of small sacred buildings. Diffused rays of light illuminate the quarters within; the translucent dome resembles the sky and the hearth – the home. The spherical shape directs your attention to the hearth, on which the tea is prepared and creates a close bondage with all who are present.
The inner walls are constituted on one side by a view of the garden and on the other a clay parget. Guests set themselves down on the mat. The hearth is welded black steel. The dome laminated within is pasted with paper, through which light shines and invitingly illuminates the space inside.
The Teahouse serves as a place for gathering with guests. The invitation itself begins a certain tense moment of anticipation, during which we would like to present our guests with an enjoyable experience. The moment of gathering where we share our feelings and impressions – our own mutual closeness which I think cannot be better depicted by anyone other than master Sen no Rikyú:
‘A house and dewed ground

Guest and host

Drinking together a cup of tea

In quiet contemplation

In spiritual symphony’
The oak construction stands on stones from a nearby pond. Burnt larch facing creates a mimic colouring effect of a building in a garden because the attention of the gathering itself is focused on the inner world, which one discloses only upon entering. The master of construction is Vojtech Bilisic with whom I built the Teahouse in 35 days during the months of April and May 2008.

Photos by: Ester Havlová

  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects
  • Tea House A1 Architects

Sponsor

Sponsor

  • House NC

    House NC

    650 square meters were needed to solve all the requirements of the owner. The house would have to be spread over three floors in order to adjust to about 10 meters in height differ...

  • Hotel Basiliani

    Hotel Basiliani

    The context of the intervention is a piece of the old city, a network of primary homes, and an underground rock on the edge of the deep gorge carved by the river in the foothills o...

  • Nove 1 Twin Residences

    Nove 1 Twin Residences

    This project consists of two adjoined and related cousins on a corner site and is often thought of as a ‘sibling rivalry’.
    They sit quietly in the historic section of As...

  • Bull children furniture

    Bull children furniture

    Bull makes a perfect furniture piece for children between 3 and 6 years old. In essence it´s a tiny chair with the backrest being a "giant" spinning wheel. That allows it to be us...

  • Manor

    Manor

    Manor by the River is a private residence designed by Remy Meijers. The home makes use of skylights, large windows, and tall ceilings to add space and bring a sense of freedom into...

  • Modern LightHouse

    Modern LightHouse

    Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s pla...

  • Beautiful Contemporary Residence in Melbourne

    Beautiful Contemporary Re..

    The DMH Residence is a contemporary two-story home project that was recently completed by Australian architect firm Mim Design. The existing single-family Victorian house located i...

  • Zest Chair

    Zest Chair

    Zest explores the contrast between hard folds and soft curves. The clean lines of one surface give an impression of rigidity, whereas the delaminating surface seems lax as it bends...

  • Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design

    Hanging Chair Design by Yuri Kim would be a great addition to fill the empty space of the wall, especially for indoor public position such as library or museum as well as bus stop....

  • Chateau d’Eau: Water Tower Conversion

    Chateau d’Eau: Water To..

    In a small terrain of 16m width by 20m long in the middle of a flat Belgian landscape, raises a 30m high water tower built between 1938 and 1941 for and by the village of Steenokke...