The Ellis Park House

by Altius Architecture
The Ellis Park House Altius Architecture

In order to make the most of the site and minimize disturbance the excavation was the first example of permanent soil nailed shoring in Ontario. Surgically cutting a three and a half story retaining wall into the hillside provided the ability to essentially build a house in the hole with a shell comprised of insulated concrete forms (ICF), structural insulated panels (SIPS), a structural steel frame and heavy timber beams many of which were reclaimed from a World War II era aircraft hanger at CFB Ottawa or salvaged from the Ottawa River.
Before the basement slab was poured a geothermal loop was installed under the house which would later be connected to the homes sophisticated hydronic heating, cooling and domestic hot water systems. Multiple thermostatically controlled zones, in-floor heating, dual air-handlers, heat-recovery ventilator with intake filtration, humidity control and outdoor sensors provide optimum comfort during the short heating season and virtually non-existent air conditioning season. Typically the geothermal system is in operation less than six months a year.

Year round the home benefits greatly from its tight envelop and high insulation values. Passive solar gain and optimal shading derived from correct solar geometry and orient-specific high-performance glazing temper the indoor temperatures. Supplemental heating is provided by a traditional clean burning contra-flow masonry stove (Finnish stove) which is fueled with construction waste and trees felled within Toronto. Thermo-siphon night-time venting of the homes extensive thermal mass has proven to provide natural air conditioning through the majority of the summer.
The design of the house is thoroughly modern, with bright day-lit open concept spaces that are defined by the extensive use traditional sustainable materials including cork, reclaimed stone, birch and marine plywood, clay brick, copper and Douglas fir.
A broad third floor roof deck with a well defined green edge engages the street life on Ellis Park Road while an extensive green roof atop the house provides a rare vista of nothing but tree tops except for the tip of the CN Tower piercing High Park’s canopy.
The design and construction of the home provided the architectural team with the opportunity to experiment with various systems, materials and assemblies, providing real world experience and long term monitoring to verify theories and assumptions that could not be tested on private clients.
The enduring legacy of the Ellis Park House is that many of the design strategies that were novel at the time of its design have become standard in the firms current work. The house proved to the firm’s clients that reducing ones ecological foot print can be done with out compromising comfort, luxury or style and more importantly that sustainable practices really do pay for themselves.

  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture
  • The Ellis Park House Altius Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Warringah House

    Warringah House

    The building replaced a small older style single level house and had to be skilfully designed to adhere to Council’s view sharing policy and ensure minimal view loss to the neigh...

  • Skyline Residence

    Skyline Residence

    Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the presence of the Skyline Residence represents an economical approach to creating an environmentally sensitive building within a ...

  • Gorgeous Urban House

    Gorgeous Urban House

    Sitting on the slope of pöstlingberg in linz, the 12 x 12 meter cube takes full advantage of the lot by establishing itself as far into the north-eastern corner of the site as bui...

  • San Francisco Apartment

    San Francisco Apartment

    San Francisco Apartment is a private residence designed by Butler Armsden Architects, and located, as its name suggests, in San Francisco, California. The apartment's terrace boast...

  • Gayton Road Residence

    Gayton Road Residence

    Discreetly located in Hampstead Village, an area of North London, UK, the Gayton Road residence is a 6,400 square foot, five bedroom contemporary home that was designed by renowned...

  • Apartment in Germany

    Apartment in Germany

    This visualization of a chic apartment in Germany was designed by Alexander Zenzura. The design is based on a neutral color palette, and a style that is both hip and elegant. ...

  • Plett 6541+2 Residence

    Plett 6541+2 Residence

    The clients requested a 6-bedroomed family home with understated elegance and quiet grandeur, indoor / outdoor living spaces and uninterrupted views, with a ”lived-in beach-house...

  • Jarson Residence

    Jarson Residence

    This house is designed as a vessel of personal discovery for two real estate professionals with an educated passion for modern architecture and their two sons. Gracefully embracing...

  • Slice shelf

    Slice shelf

    What would a shelving system look like if playful customization was its main Objective ? This question urged the Danish design studio KiBiSi to design SLICE – an architectural re...

  • Fishers Island Glass House

    Fishers Island Glass Hous..

    Meandering gardens and woods, sparked with daffodils, peonies and daylilies, flank the straight drive in. Up ahead near the path’s end is an aperture framed by an arbor of apple ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.