The Factory

by Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura

In 1973 Ricardo Bofill discovered a cement factory, part of an industrial complex from the turn of the century, comprising over 30 silos, underground galleries and huge engine rooms.
He decided to transform it into his head office.
Remodelling work lasted two years.
The factory, abandoned and partially in ruins, was a compendium of surrealist elements—stairs that climbed up to nowhere, mighty reinforced concrete structures that sustained nothing, pieces of iron hanging in the air; in short, huge empty spaces filled nonetheless with magic.
The transformation process began with the demolition of part of the old structure, laying previously concealed forms bare, as if the concrete had been sculpted. Once the spaces had been defined, cleaned of cement and enhanced with surrounding, newly-planted greenery, the process began of adaptating the site to the new programme.
Eight silos were left standing, and turned into offices, a modelling laboratory, archives, a library, a projection room and a huge space known as ‘The Cathedral’, the venue for subsequent exhibitions, lectures, concerts and a whole range of cultural activities linked to the architect’s professional life.
The complex stands in the midst of gardens of eucalyptus, palms, olive trees and cypresses. It also features Ricardo Bofill’s house and guest rooms.
The factory is a magic place which strange atmosphere is difficult to be perceived by a profane eye. I like the life to be perfectly programmed here, ritualised, in total contrast with my turbulent nomad life.

Photos by: Richard Powers

  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura
  • The Factory Ricardo Bofill + Taller de Arquitectura

Sponsor

Sponsor

  • Sky Box Apartment

    Sky Box Apartment

    This Sky Box Apartment was designed by Centric Design Group, and is located in the Netherlands. The property boasts a vast terrace which looks out into the surrounding piers. ...

  • Villa L

    Villa L

    Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. 
Designed to fulfill the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of cen...

  • Kilrenney House

    Kilrenney House

    Nestled in the heart of Cheviot Hills, this house on Kilrenney Avenue sits deftly on its hillside site. IKONIKO partnered with the builder Becker General Contractors to develop thi...

  • Blacksmiths Workshop

    Blacksmiths Workshop

    London-based designer Jason MacLean has converted an old 18th century cottage and blacksmiths workshop into a cosy and contemporary three bedroom family home. The house is located ...

  • 23.2 House

    23.2 House

    23.2 is a house for a family, built on a large rural acreage. There is a gentle slope from east to west and two masses of old growth forest defining two “outdoor rooms” each wi...

  • Zaza chair Design

    Zaza chair Design

    Israeli designer Omri Barzeev has created a chair using felt that has been folded into shape and clamped in place by its legs.

    Text from Designer: My project Zaza is...

  • Historic Canal House

    Historic Canal House

    This historic canal house was designed by Remy Meijers, and it is located in Utrecht, the Netherlands. Though the building itself is a historic structure, its interior is far from ...

  • Story Pool House

    Story Pool House

    Story Pool House is located in Center Point, Texas and was designed by Lake Flato. The property provides a small paradise surrounded by nature, with stunning views over low rolling...

  • The Madalena House

    The Madalena House

    Portugal-based architectural practice Castanheira & Bastai has designed the Madalena House. The house has three volumes. The central volume is a two-storey one and houses a living ...

  • Apartment With A Retractable Interior Wall

    Apartment With A Retracta..

    Fertility Design, a Chinese firm,  recently created this understated, contemporary apartment. The space includes a movable wall that separates the home office and library from the...