The Inhabitable Sculpture

by Jean-Maxime Labrecque
The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque

The “inhabitable sculpture” project, which received two awards at the Grands prix du design 2011, is the result of four years of work executed by numerous fabrication and installation teams. Two premises were established by the client at the beginning of the project: “a space that people will find cold” and “living in an art gallery.” All designers hope, sooner or later, to obtain such a commission, which enables them to avoid subjecting their work to the obvious sacrosanct “warmth” obtained through wood.
In response to the owner’s request, the space was emptied of what the developers of the housing project had planned for her small 800-square-foot housing unit. Once the space was reduced to its original industrial concrete walls, floors, and ceilings, a delicate multifunctional sculptural piece of furniture made of raw aluminum, inspired by Donald Judd’s work, was installed. Its combined modules fulfil all of the dwelling’s functions: bed, walk-in closet, bookshelf, sofa, counter, stools, kitchen, and storage.
A special attribute of this complex object is a room within the room generated by a system of suspended sliding doors attached only at the top. The resulting “corridor of arches” gives access to the walk-in closet.
Two other interventions complete the main area’s aluminum functional sculpture. A technical glass block contains appliances, storage, and the water heater, and an old concrete vault houses the bathroom. Although small in size (10′ x 10′), the bathroom is entirely finished in black. The full-height and -width mirrors on one of its walls create a surprising sensation of “absorbed vastness.

Photos by: Frédéric Bouchard

  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque
  • The Inhabitable Sculpture Jean-Maxime Labrecque

Sponsor

Sponsor

  • PF Single Family House

    PF Single Family House

    The PF single family house, the remodeling and rebuilding of an already existing edifice, lies half way along the ridge below the medieval castle of Pergine Valsugana and it is loc...

  • G Seven

    G Seven

    Take a look at the G Seven home renovation by Fixonic in upper class Braemar Hill, at the south of North Point on the Hong Kong Island. This home is decorated with contemporary woo...

  • Villas Suluwilo on Vamizi Island

    Villas Suluwilo on Vamizi..

    The use of simple linear plan forms, broken up into pavilions to accommodate the natural vegetation and site features dominate the layout. While the living courtyards, solid clay w...

  • V12K0102 30 Running Metre of House

    V12K0102 30 Running Metre..

    With their V12K0102 residence Pasel.Künzel Architects created a remarkable project on an almost triangular building plot, the remnant of an inner city housing block.
    On a 3...

  • The Ellis Park House

    The Ellis Park House

    In order to make the most of the site and minimize disturbance the excavation was the first example of permanent soil nailed shoring in Ontario. Surgically cutting a three and a ha...

  • Apartamento YN

    Apartamento YN

    This apartment of 110 m² (1184 ft²), in a typical Higienópolis modernist building with light, won the reform project that met the demands of the resident, an artist who likes we...

  • Residential Church XL

    Residential Church XL

    Context
    In the Netherlands there are hundreds of empty churches. Since 1970 more than 1000 churches are closed by church communities. More than 1/3 was demolished and half o...

  • Yesterday Island light

    Yesterday Island light

    Description from the designer: The Diomede Islands are located in the middle of the Bering Strait between Alaska and Siberia, and their awkward man-made separation inspired us. The...

  • Student Housing in Copenhagen

    Student Housing in Copenh..

    We have seen a student house designed by stacking old shipping containers. This new student residence at the Copenhagen Business School designed by Lundgaard & Tranberg Architects ...

  • House in Ise

    House in Ise

    The building is located on high ground with lust greenery and a bluff that overlooks the beautiful Miyagawa-River flowing north-south through Ise City. The Intention was to create ...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.