The Logan House

by Jones Studio
The Logan House Jones Studio

I want a place for my art collection – Then I want to live there. – Kent Logan.
The Logan Residence is first a private museum, and second a personal winter residence. Their art is one of the top contemporary collections in the world, and the goal was to make the architecture an equally significant addition. After several studies, it was mutually decided the program would be about multiple galleries, each with a different daylighting technique.
Passage below the metallic “golden aspen leaves” provides transitional entry shade and recalls the couple’s Vail, Colorado summer residence. Upon passing through the front door, guests enter Gallery One. The Sonoran Desert is well known for its clear white light; however, it must be diffused to avoid damaging the art. Six foot deep, parabolic white plaster shafts bounce and reflect light, evenly distributing it throughout the space. They begin as a circular oculus and warp to a square, integrating an adjustable electric lighting grid, which doubles as the mounting point for suspended art hanging walls, subject to relocation as needed.


Gallery Two is easily perceived from its exterior as a glowing cube. Natural light is diffused through a translucent film within the glass and a six foot ceiling cavity, finally striking a white, stretched fabric ceiling. This further diffuses light, having been reflected up and down from the hard white ceiling above.
Gallery Three – the “black box” – has only a hint of natural light, integrated into and through the iris of the sandblasted eye pattern on the exterior cast in place concrete walls. Architecturally, the eyes are used to strategically identify spaces in the house that contain only art.
Gallery Four’s specific shape accommodates the famous 30 foot long Murakami painting; “Supernova” is naturally lit from a parallel clerestory above which gathers north light to reflect off of the opposite white bulkhead.

The unusual yet orthogonal building footprint assures the very least site disruption. Every Saguaro was saved, every boulder, Palo Verde, and contour preserved. This claim is only possible when the architecture is inspired by its subordination to the landscape!

Photos by: Robert Reck and Ed Taube

  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio
  • The Logan House Jones Studio

Sponsor

Sponsor

  • Sight - Garden goes Balcony

    Sight - Garden goes Balco..

    SIGHT is a big white sphere made of woven plastic with an upholstered interior. The innovative balcony furniture was designed as a retreat from the sunlight, noise and bustle of th...

  • Casa La Punta

    Casa La Punta

    Located in La Riviera Nayarit – Punta Mita, Mexico, the commission consists of a rest house for an unusual couple, so the house should stay away from stereotypes of regionalist d...

  • West Knoll

    West Knoll

    West Knoll is a private contemporary residence designed by Amit Apel Design, Inc. It is located in Los Angeles, California, USA, and was completed in 2013. Ph...

  • Hawthorn Residence

    Hawthorn Residence

    The initial client brief was to create a home that would allow independent living zones for the needs of the growing family. With three teenage boys the home allows ample breakout ...

  • Oregon Coast Beach House

    Oregon Coast Beach House

    American practice Boora Architects has designed a weekend retreat on the Central Oregon Coast. The architecture is based on a Pacific Northwest Modern vernacular and features a cle...

  • Stacey-Turley Residence

    Stacey-Turley Residence

    The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live the...

  • Hill House

    Hill House

    Hillside Zoning
    Increasingly in Los Angeles, local hillside ordinances, building codes, coastal regulations, and design review boards have imposed restrictions on hillside c...

  • Residence Zoetermeer

    Residence Zoetermeer

    The original house, built in 1999 has undergone a complete transformation. The original house consisted of vertical rectangular volumes with three floors. Attached to the volume wa...

  • Manor

    Manor

    Manor by the River is a private residence designed by Remy Meijers. The home makes use of skylights, large windows, and tall ceilings to add space and bring a sense of freedom into...

  • F House

    F House

    Israeli architectural firm Alroy Hazak Architects has created the F House in Savyon, Israel. Completed in 2008, this 2,799 square foot contemporary house is a steel structure with ...