The Medic’s House

by AR Design Studio
The Medic’s House AR Design Studio

The Medic’s House is a two story rear extension and renovation project, commissioned by two Winchester based Doctors upon the arrival of their new baby daughter.
The need for additional family space meant that the client’s existing 1950s three bed house desperately needed extending. The brief called for two additional bedrooms upstairs and a large open-plan family space with light, views and access to the beautiful garden at ground floor.
AR Design Studio’s solution was to create a large charcoal grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to the garden. A timber clad sleeping pod is perched above at first floor level providing the additional bedrooms.
At ground floor level the extension contains a utility, WC, kitchen, dining room and lounge area, fitted with 3 large eco-friendly sliding glass panels creating an uninterrupted view of the garden. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection with the garden by allowing the internal space to flow seamlessly out into it on warmer days.
The walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities ensuring a very thermally efficient envelope. Large opaque glass panels to the sides allow etch light to enter deep into the plan of the space. The structure is hidden in strategically placed fins that suggest living zones within the open-plan space.
Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, allowing for a light weight structure that reduces the need for unsightly columns beneath. The construction contains over 250mm (10in) of insulation which AR felt was important at the upper level. This approach to construction was also carried through into the over insulated single-ply roof.
The fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The overall composition was influenced by the ancient Greek theory of the ‘Golden Section’ in order to provide a well-balanced and proportioned rear elevation.

Photos by: Martin Gardner

  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio
  • The Medic’s House AR Design Studio

Sponsor

Sponsor

  • 910 Project

    910 Project

    The 910 project was the culmination of a series of fully furnished suites designed for a local developer. This penthouse suite served as a display suite for the condo development b...

  • Small Box

    Small Box

    The residence is built on the western hillside of Mt. Moiwa, overlooking the city of Sapporo. From the casual lifestyle of the client and his wife, and also the request to have a p...

  • Retro-Futurism

    Retro-Futurism

    This elegant town house designed by Nikolay Tsupikov for a young couple is decorated in a retro-futuristic style. The interior's design is brimming with textures and patterns that ...

  • 31 South Water Street

    31 South Water Street

    31 South Water Street is a residential project completed by Patrick Ahearn Architect. It is located on Martha's Vineyard, an island south of Cape Cod, Massachusetts. ...

  • Chambord Residence

    Chambord Residence

    The client wanted to utilize the second storey of her 1920s duplex by converting her former rental unit into 3 bedrooms and an office space. While the grey-stone front facade only ...

  • FF House

    FF House

    The house is located on a gated community in Zapopan, México. The main entrance is accessible through a roundabout with an old laurel.
    The project was developed in a short ...

  • Modern Apartment Interior Design in Odessa

    Modern Apartment Interior..

    Ukrainian designer Eno Getiashvili transformed a 1,184 square foot cluttered apartment into a comfy and modern home. This apartment is located in downtown Odessa, the fifth largest...

  • Glencoe Residence

    Glencoe Residence

    Unlike many homes, we developed this house without defined rooms. Minimal use of walls allowed us to imply spaces and blur the lines between inside and outside.
    Upon enterin...

  • Winnipeg Skating Shelters

    Winnipeg Skating Shelters

    Winnipeg is a city of 600,000 residents located on the Canadian prairie. It is the coldest city of its size outside of Siberia. Winter can last six months. So learning to celebrate...

  • Remlshelf

    Remlshelf

    Architecture students Tadej Podakar and Luka Fabjan of TRIpike studio have created the REMLshelf. It is a modular wall shelving unit consists of uniformly shaped 7 wooden strips.