The North Beach House

by Heliotrope Architects
The North Beach House Heliotrope Architects

The design brief called for a very low-impact, easy to maintain summer home that provides necessary programmatic functions with minimum distractions from the land and the view. The design response situates the structure among mature fir trees located directly between the beach and an upland meadow, with walls of glass opening out to both. Steel columns minimize visible structure from the interior, while metal-clad wall elements provide a bold form when seen from the exterior. The roof is vegetated, which filters rainwater that in turn is collected and stored for use in irrigation. Potable hot water and hydronic heating are aided by solar collectors on the roof, and PV panel s above the vegetable garden provide supplemental electricity. The home is intended for occupancy from May through October, and systems have been designed to zero out electricity use over the course of a full year.

Sponsor

Sponsor

  • Seaview House

    Seaview House

    The property is located in Wellington, New Zealand. It sits just below the road facing east, looking over the botanical gardens out to Wellington Harbour.
    A neighbouring hou...

  • Ballard Aperture House

    Ballard Aperture House

    Modern urban homes are a push against the increasing complexity of urban life. We depend on our homes to balance our life against the outside world. When we arrive home, we need a ...

  • Mount Pleasant Residence

    Mount Pleasant Residence

    The client is an enthusiastic entertainer with 3 young boys, so their accommodation brief was fairly generic.The site slopes roughly 3 meters to the river side and therefore facili...

  • Dutchess House No. 1

    Dutchess House No. 1

    This sustainable, contemporary residence by New York architects Grzywinski + Pons is located in Millerton, New York, USA. It was completed in 2012 and includes a separate guesthous...

  • Cape Schanck House

    Cape Schanck House

    The house engages with the landscape in both form and materiality. The upper level extends westwards towards the views appearing to emerge from the Ti-tree over an artificial escar...

  • Small Box

    Small Box

    The residence is built on the western hillside of Mt. Moiwa, overlooking the city of Sapporo. From the casual lifestyle of the client and his wife, and also the request to have a p...

  • Esuoh House

    Esuoh House

    We want you to re-invent the Yallingup holiday house, create a retreat from the everyday, a destination in itself, a getaway where you can watch a movie under the stars or sun your...

  • House on the Hill

    House on the Hill

    Austin-based studio James D LaRue Architecture Design designed the House on the Hill project in Austin, Texas, USA. According to the architect, this contemporary gem "exudes a curb...

  • The Star House

    The Star House

    Nestled into the landscape, this beach house blends with the natural topography of the coastline of Kuwait. It slowly unfolds itself to the visitor, as it is approached from the d...

  • Muskoka Boathouse

    Muskoka Boathouse

    This rebuilt boathouse contains a new 600 sq.ft. second storey guest suite – complete with kitchenette, living space, three piece washroom, bedroom and roof terrace. Situated at ...