The Offset

by Ja Studio + ARTA Design and Build
The Offset Ja Studio + ARTA Design and Build

The idea of the project is to capture south light exposure on an eastwest lot by splitting and offsetting the second floor of a narrow and deep infill house.
The offset between the two levels in section becomes an opening that allows the south light into the main floor and in plan it becomes a void that allows a straight cascading stair to pass through.
In the elevation the offset of two one and half storey volumes on one hand defines the entry and on the other creates distance between the south face of the top volume and the neighbor.
Two cozy outdoor spaces are created for the lower second floor as the result of this volumetric shift. At the end the project tries to use a geometric shift to create a house that constantly changes mood and character by the changing qualities of light during the day.

Photos courtesy of Behnaz Assadi and ADVERTOURS

Sponsor

Sponsor

  • Flying Point Residence

    Flying Point Residence

    House and garden design become a bridge between two different bodies of water: gentle Mecox Bay to the north and wild Atlantic Ocean to the south. An existing house was radically t...

  • Birchgrove House

    Birchgrove House

    Description: The owners are keen gardeners, and relationship to the garden was central. The floor level above the garden was predetermined by the existing house, 750mm, and we want...

  • A Stylish Home in Voorburg

    A Stylish Home in Voorbur..

    This private residence is located in Voorburg, the Netherlands. The interior is simple but elegant, with works of art that connect each room to the other in style. ...

  • Thorncrest House

    Thorncrest House

    Thorncrest House is a private modern residence located in Etobicoke, Ontario, Canada. It was designed by Altius Architecture. Thorncrest House by Altius Archite...

  • Luff Residence

    Luff Residence

    The commission to design a new family home for clients posed a number of challenges and possibilities.
    The site was unusually large for the area having never been subdivide...

  • Maylands Additions

    Maylands Additions

    The project is a highly crafted response to the clients requests for a house that respects the strength and delicacy of the existing. It is a work of humility that builds on the ma...

  • Scout treehouse

    Scout treehouse

    This project was a cooperation of the city of Wolfsburg and the local scout organization VCP Wolfsburg. It was built by a group of scouts. The scout treehouse serves as a meeting a...

  • Seacliff House

    Seacliff House

    After numerous explorations and sketches it was decided to go with the peculiarities of the site rather than struggle against them. So, a long linear element sits above a row of co...

  • House in South-Western Australia

    House in South-Western Au..

    Located in South-Western Australia, The private residence reflects an approach which distils built form as an expression of landscape and newly formed places connected to place.

  • Residence Consolação

    Residence Consolação

    Residence Consolação was designed by Mauricio Arruda Arquitetos & Designers, and is located in São Paulo, Brazil. The interior is cozy and warm, with an eclectic combination of ...