The Olnick Spanu House

by Alberto Campo Baeza Architects
The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects

The place is of profound tranquility where after a day of rain and fog an intense light reflects in the stilled mirror of the majestic Hudson River´s deep waters.
A place where twilights are a thousand colors as the water breaks into a thousand reflections. A place where the air is clean and calm, and mild. One could say a place that is very close to heaven.
In this impressive place, we establish a plane, a platform that underlines the landscape before us, seeking to enhance it.
A large long box is thus built, 122 feet long by 54 feet wide by 12 feet high, with sturdy concrete walls that accentuate its relationship to the land. The roof of this box is flat, paved in stone, travertine, so that we may use it.

And to protect ourselves from the sun and rain, over the stone plane we raise a light roof 100 feet long by 40 feet wide by 9 feet tall, held by 10 cylindrical steel pillars that are arranged according to a 20 x 20 foot grid. This roof cantilevers 10 feet along all of its sides. And to make this space habitable, we put a glass box under the roof, an enclosure measuring 94 feet long by 25 feet wide. This glass box contains the back row of columns within it and leaves the front columns outside, in order to further accentuate its transparency.
This construction on the platform resembles a large table with ten legs. Three areas are created within it, divided by two white boxes that do not reach the ceiling, containing the stairs and service spaces. The central space is the living area, and the dining room has a large white table. On one side, closer to the swimming pool, is the kitchen, and on the other side, in the manner of a pensatorio, the area around the hearth.
And below, inside the cement box, the bedrooms and baths are housed. In its central vestibule, connecting the main entrance and the access to the garden, a gallery has been created where pieces

of Arte Povera and other pieces of contemporary Italian art are displayed, in addition to other areas around the house.
In all, once again, the cabin over the cave. The tectonic piece on top of the stereotomic piece.”

Photos by: Javier Callejas

  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects
  • The Olnick Spanu House Alberto Campo Baeza Architects

Sponsor

Sponsor

  • 11 Boxes

    11 Boxes

    In order to maximize space of the site, a simple construction method was chosen. Eleven steel frame boxes are formed using steel angles and used as the main structure, while extern...

  • Fioravanti Poolhouse

    Fioravanti Poolhouse

    The place: a lot with a fine view located in the Bisenzio river’s valley the landscape is a sequence of wooded areas, fields, olive-groves. The land is articuladed through terrac...

  • Contemporary Addition Designed

    Contemporary Addition Des..

    The core idea for this house was a room in the garden. A large brief for a small site provided the genesis of a concept that would set as it’s premise an idea of openness and the...

  • The Living Cube

    The Living Cube

    The Living Cube is a work of innovative design by Till Koenneker. It presents a multipurpose solution for storage and distribution in small apartments and various other spaces, fun...

  • Sherwood

    Sherwood

    Sherwood is an extension to an existing cottage completed by BOX Living. It is located in Auckland, New Zealand, and includes the common areas of the home, while the previously exi...

  • Mas La Riba

    Mas La Riba

    Girona-based studio Ferran López Roca Arquitectura has turned this old stone farm into a contemporary single family home in Vilallonga de Ter, a village in the province of Girona,...

  • Two Family House K

    Two Family House K

    Tokyo-based studio Hiroyuki Shinozaki Architects has completed the House K project in 2011. This 1,738 square foot contemporary home for two families is located in Tokyo, Japan. ...

  • Miranova Penthouse

    Miranova Penthouse

    A 100-foot long wedge shaped triangular skylight releases the roof to the sky and floods the interior with natural light, balancing the two-story glass perimeter walls, and adding ...

  • Vilamoura House

    Vilamoura House

    This modern residence is a 2012 project by Groupo Dunaplana located in Faro District, Portugal. It is a detached, five-bedroom home that is currently available for purchase, offere...

  • Anish Amin House

    Anish Amin House

    Tropical living is all about blurring the boundaries of indoor and outdoor allowing the inhabitant to use both spaces exclusively as well as in conjunction.
    The house is con...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.