The Orrong Road House

by Breathe Architecture
The Orrong Road House Breathe Architecture

The sun and wind are channelled through the streets of this beach side suburb, deep into the plan of this once dark and damp Edwardian home. An oasis like space now waits at the rear of the old dwelling bathed in light and cooled by the sea breeze in summer.
By peeling away the former addition and reorientating the floor plan to maximise solar access, the new building enhances the quality and functionality of the interior throughout.
The roof pitches down to the south, preventing overshadowing of adjoining properties and assisting natural ventilation circulating through low and high level openings. An insulated floor slab with embedded hydronic heating coils and double glazed Jarrah (Class 2) windows, provides a low energy solution to achieve a high level of internal comfort. Steel mesh awnings are calculated to exclude summer sun and allow winter sun to penetrate the interior spaces, subsequently storing its heat within the thermal mass of the floor slab during the cooler months.

Photos courtesy of Breathe Architecture

  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture
  • The Orrong Road House Breathe Architecture

Sponsor

Sponsor

  • Funnel House

    Funnel House

    The residence was built on a flat plot in the village of Agia Marinouda, Pafos, Cyprus. The shape was determined by the views and climatic factors such as the sun movement and prev...

  • Casa nel Bosco di Ulivi

    Casa nel Bosco di Ulivi

    The land on which it should have been made the new building was and still is full of beautiful olive trees. The intention of the designer was to maintain the integrity of the perce...

  • Diamond Project

    Diamond Project

    The house scales an uphill lot, with views to the west. Concrete walls run parallel along the side lot lines, forming the sidewalls of the house and continuing beyond to contain a ...

  • De Beauvoir Road

    De Beauvoir Road

    De Beauvoir Road is a home refurbished by Scott Architects, and located in London, England. Completed in 2013, the resulting interior combines traditional and contemporary design, ...

  • Vivienda 4 Development

    Vivienda 4 Development

    The initial idea of this project is to integrate the house in the natural environment of the residential area in which it is. In that way, the house looks to the fantastic views of...

  • White Lodge

    White Lodge

    The site was originally home to a 1960’s detached bungalow surrounded by tall trees and hedging with far reaching views to the Surrey Downs beyond. The area is populated by tradi...

  • A House in Kisami

    A House in Kisami

    The ‘A’ House in Kisami is a private retreat overlooking the ocean at the southernmost tip of the Izu Peninsula, about 180km south of Tokyo. Located at the end of a tiny mounta...

  • Itahye Residence

    Itahye Residence

    Designed to be located in a suburb in the city of Santana do Parnaíba, in the state of São Paulo, the development of the project for this home was possible thanks to the collabor...

  • Depot House

    Depot House

    The Shepaug River Valley Railroad, which ran along the Bantam River in the late 19th century, stopped at this location, once the site of a tiny local train depot. We saved and rein...

  • Bikes  of Monochrome

    Bikes of Monochrome

    Description from the architects: The idea was to develop a retail store, on a small budget, that could easily be assembled in a short period of time.
    The product itself prov...