The Overhang House

by DADA & Partners
The Overhang House DADA & Partners

The brief required a house for a family of five on a 350 Sq. meters (3770 square feet) site, located in the suburbs of Delhi. The clients aspired for a contemporary, iconic house that housed not only a living unit but also work and entertainment zones on different levels. At the same time they wanted landscape ideas that could inter connect with all spaces both horizontally and vertically. The clients’ penchant was towards a slick modernist vocabulary that amalgamated the habitable spaces with the landscape. Working closely with the client a brief emerged which sought to carefully create a contemporary house, with a more fluid arrangement of spaces, rather than just a functional design.
The first move was to introduce light and ventilation by opening up the south face of the house and punching a courtyard up to the roof level. This internal courtyard serves as a separator between the kitchen, living room and the parent’s room on the ground floor whilst ensuring visual connection from all living zones between all levels.
The ground floor is essentially a transparent podium, which engages with the outdoor landscape. Glass plays along, around and above the solid elements while pivoted glass doors open up to outside. The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.
One of the key features of the house is the son’s duplex unit between the first and second floors. Natural light pervades every corner of the duplex and reacts to the red and grey color palette to create a stark interior. The elegant steel and wood stair cantilevers out precariously from the grey textured wall. The room on the lower floor serves as the lounge with an intimate timber decked terrace while the upper part is used as the bedroom that connects to the outdoor deck on the roof garden.
The master bedroom and bathroom have been generously placed to the front of the first floor with ample views to the front landscaped garden. The 200 sq.ft master toilet positioned right over the entrance cantilevers out without any structural support hence the name ‘overhang’ house. Natural light floods the bath through full height glass windows placed strategically and keep it private at the same time.
Connecting all levels is a staircase that steps inwards from the building edge creating a skylight at the top of first floor. The wall just below the skylight is clad with vertical wooden members while the rest is glass with horizontal metal louvers creating a lantern feel to the stair core. This volume subtly changes shape and depth, casting shadow by pulling in daylight and glows like a lantern during evenings.
The architecture was required to respond climatically and aesthetically to its context and at the same time tried to be sustainable. The house incorporates passive design techniques to maximize its benefit from the southern sun during winters and ventilated cooling through the courtyard. The building captures all rainwater into harvesting pit, provides for all its hot water heating using rooftop solar thermal panel collectors. Architectural features such as timber louvers, huge overhangs not only add to the design vocabulary but assist in reducing heat gain into the building and hence making the structure more thermal efficient.

Photos by: Ranjan Sharma

  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners
  • The Overhang House DADA & Partners

Sponsor

Sponsor

  • Home in Tel Aviv

    Home in Tel Aviv

    Located in Tel Aviv, Israel, this home was designed by Axelrod Architects. The interior is bright and airy, and makes extensive use of white and concrete surfaces, with darker acce...

  • Casa La Tomatina

    Casa La Tomatina

    The project of this weekend house in the countryside is divided into two parts: an open, welcoming glass volume open to views and public functions of the house, and an enclosed sto...

  • Expresion Transversal

    Expresion Transversal

    Spanish interior designer Susanna Cots has designed the interior of this apartment located in Barcelona, Spain, for a couple of book lovers. More projects by Susanna Cots ...

  • M4 House

    M4 House

    M4 House is a private residence designed by Architect Show Co. in 2013. It is located in Hasami, Nagasaki, Japan, and makes extensive use of differently-toned wood to link the diff...

  • 27 East Sussex Lane

    27 East Sussex Lane

    The external façade of 27 East Sussex Land bears an uncanny resemblance to those of resort villas, with its grand entrance of stone and timber. Two stories make up the house, whic...

  • Resort Home in Tyresö Brevik

    Resort Home in Tyresö Br..

    With wonderful views over the bay as well as Ersta Ingaröfjärd, the architectural design of this house is unparalleled.
    The House, located approximately 70 meters [229 fe...

  • Taumata Road Residence

    Taumata Road Residence

    Spotted on Sotheby's, this single level, contemporary, beachfront home is located in Omaha, a small beach town on Omaha Bay in the Rodney District, one hour north of Auckland, New ...

  • Todos Santos Houses

    Todos Santos Houses

    Located in the town where the hotel California sits. One hour south of La Paz Baja California Sur. There is a small magical town called Todos Santos. In witch our client had a visi...

  • Casa V2 en Playa Gaviotas

    Casa V2 en Playa Gaviotas

    Peruvian studio Gomez de la Torre & Guerrero Arquitectos has designed the Casa V2 project. This 3,032 square foot contemporary home is located in Playa Las Gaviotas, in the provinc...

  • Bundeena House

    Bundeena House

    The Surry Hills-based Clark Pearse Architects have completed the Bundeena House, located in Bundeena, a village near Sydney, Australia. The home overlooks the ocean magnificently f...

  • Casa Lomas de Chapultepec

    Casa Lomas de Chapultepec by Paola Calzada Arquitectos

  • Design & Wine Hotel

    Design & Wine Hotel by Barbosa & Guimaraes Arquitectos

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.