The Stables

by AR Design Studio
The Stables AR Design Studio

Friday April 5th 1946, on a beautifully clear Spring afternoon crowds cheered as the 25/1 racehorse, ‚ÄúLovely Cottage‚ÄĚ, strode triumphantly past the finishing post to be crowned winner of the Grand National, the UKs largest horse race. Trained by Tommy Rayson and ridden by Captain Robert Petre at the first true Aintree Grand National race since 1940, after the Second World War, and the last to take place on a Friday, which had been the tradition since 1876.
That weekend ‚ÄúLovely Cottage‚ÄĚ returned home to the small village of Headbourne Worthy, near Winchester. He received a hero‚Äôs welcome before settling in for a well-earned rest in the stables at the Manor House where he was housed.
These stables, that were once beautiful and functioning have since remained unused and have fallen into a state of dilapidation. Fortunately, this Grade 2 listed stable block, steeped in poignant historical character and narrative was not forgotten. It has been transformed into an elegant and contemporary 3 bedroom family home by RIBA award winning architects AR Design Studio.
Practice Director, Andy Ramus, discovered this piece of overlooked historical heritage while undertaking a large scale refurbishment at the Manor House and immediately recognised its potential. The team at AR could see past its existing rundown state. There was a clear potential to create a sophisticated, contemporary family home within the historical context of the building and the picturesque Hampshire countryside.
The history and character of the Stable’s was very much a driving force in design and there is a firm belief at AR Design Studio that design constraints and restrictions can often create the most interesting solutions. The concept was to preserve the existing while making any new additions simple and pure in order to let the original character shine. This results in an innovative arrangement of spaces according to the Stable’s existing layout, in order to maintain many of the existing exposed timber interior walls. These were then cleaned, stripped back and refurbished to reveal an exquisite amount of detailing and craftsmanship.
With the existing internal walls brought back to life, the next task was to turn the Stables into a home for the modern family and bring it into the present day. In order to respect the character of the property a clean, contemporary and neutral approach was taken to the rest of the renovation which juxtaposes perfectly with the original timber walls, allowing them to stand out as pieces of art against a beautifully simple contemporary backdrop. Many of the existing features were refurbished and re-purposed for use in the home environment; the original horse troughs were cleaned and converted for use as sink basins, the old horse ties act as towel rings in the bathrooms and original doors are preserved where possible to give a sense of real period character.
The Stables benefits from 3 large double bedrooms, with 2 en suite rooms to accompany a spacious family bathroom. Being a single storey property with long continuous views, the layout was tailored and split between sleeping and living accommodation with a single constant circulation running through the entire building. The welcoming and spacious open-plan kitchen dining area is conveniently located at the heart of the home, leading into the light and roomy lounge which benefits from full height glazed doors that open out onto the sleepy village setting.
The entire property is super insulated, and the heated polished concrete floor throughout provides a functional uniformity to the spaces as well as recounting the Stable’s agricultural history. New windows and roof lights fitted throughout give the whole place a warm, bright and clean feel; creating an excellent environment as a backdrop for a family home.
The finished Stables is completely transformed from its existing dilapidated condition and is now a perfectly working family home, bursting with contemporary style juxtaposed against delightful period character.

Photos by: Martin Gardner

  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio
  • The Stables AR Design Studio

Sponsor

Sponsor

  • Martis Camp ‚Äď Lot 189

    Martis Camp ‚Äď Lot 189

    Martis Camp - Lot 189 is a private residence located in Martis Camp, a private community near Lake Tahoe, California, USA. This two story contemporary home  was designed by Swabac...

  • Earth House Estate Laettenstrasse

    Earth House Estate Laette..

    This ultra modern Architecture, Earth House is designed by architect Peter Vetsch. According to the architect, “Compared to traditional residential houses built on the ground, th...

  • Seth Navarrete House

    Seth Navarrete House

    A young couple with a keen and clear mind asked for an architectural design that would bring out the most of the spatial quality for their life scenery on a 200 square meter (2150 ...

  • House in Waga-Zaimokuza

    House in Waga-Zaimokuza

    Japanese studio Architect Cafe has designed the House in Waga-Zaimokuza. Completed in 2010, this two and a half story contemporary home is located in a densely populated neighborho...

  • Atherton Residence

    Atherton Residence

    Located on the peninsula south of San Francisco, this house sits on an internal suburban flag lot. The previous 1950s house, removed due to structural problems, featured mature lan...

  • Eco-Golf House 3D Rendering

    Eco-Golf House 3D Renderi..

    Our challenge in this project was to create the dense vegetation surrounding the house which required some effort from our side.
    Together with the client, we understood the ...

  • Vivienda de Invierno entre los Pinos

    Vivienda de Invierno entr..

    The architectural firm offered a way of working that would result in a comprehensive professional intervention in order to achieve better prices and quality: The Project + Directio...

  • Mar Azul Resort Cottage House

    Mar Azul Resort Cottage H..

    Located in Mar Azul, touristic resort on the shore of Buones Aires, Casa de Veraneo is designed by BAK Arquitectos Asociados. It’s a little holiday home with minimum impact on th...

  • Three Bedroom Loft

    Three Bedroom Loft

    This three bedroom, two bathroom loft on two floors is located in West Village, the western portion of the Greenwich Village neighborhood in the New York City borough of Manhattan,...

  • Comfort of Modern

    Comfort of Modern

    Comfort of Modern is a chic interior design project completed by the Russian firm NG Studio. It is located in Cap-d'Ail, France, and has an exquisite interior, decorated in pale co...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.