The Sun House

by Guz Architects
The Sun House Guz Architects

We endeavoured to make the most of the site by pushing the main ‘L’ shape of the building to the rear.
This then created an open courtyard which was private but with still a feeling of openness  on the relatively  densely constucted site, thus still allowing for good views and airflow.  We used the ponds and pool as cooling elements for the building as well as visual focal points.
Volumes and space were maximised as much as possible by sharing the open staircase and double height living space with the courtyard area. At the end of the day the house was also designed around the owner, who had a lovely collection of artwork and sculptures and this inspired the creation of a large solid wall with niches which housed his artworks as well as giving the building an anchor on which to expand other spaces.

Photos courtesy of Guz Architects

  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects
  • The Sun House Guz Architects

Sponsor

Sponsor

  • House Studio

    House Studio

    Italian Architectural firm Studiota has designed the House Studio project. Located on Via Bertola in Turin, Italy, this 915 square foot two bedroom apartment was completely remodel...

  • Lima Residence

    Lima Residence

    Situated on the edge of a natural preserve this house takes full advantage of the uninterrupted natural landscape that it faces. The compound consists of the main house building an...

  • House 2413

    House 2413

    The project is located in Mohali, a satellite town of Chandigarh that is witnessing fast paced growth like most Indian cities. The brief of the client, a builder was to design a ho...

  • Tubabu Stool

    Tubabu Stool

    Basque designer Martín Azúa has created the Tubabu stool. The stool is made from beech wood. From the designer, “The three legs are inserted in the seat. The footrest is attach...

  • Villa Pruhonice

    Villa Pruhonice

    Jestico + Whiles have been appointed to design a luxury private villa in the heart of prestigious Pruhonice, near Prague.
    The client’s vision is to create a family home wh...

  • Queens

    Queens

    Queens was designed by Perth-based Cambuild. The stunning interior possesses a heightened sense of elegance and sophistication, and an attention to detail that only adds to the exp...

  • Nautilus Studio

    Nautilus Studio

    Most artists if pressed could work in the most awkward of spaces, adapting to their means. Our artist wanted a space that would call her to create. The studio is tucked in between ...

  • Attic with a view of the Rooftops

    Attic with a view of the ..

    A picturesque property from the 1600s in the Old Town neighborhood, culture forms the basis of this magnificent accommodation totaling 112 sq m (1205 sq ft). The view over the old ...

  • Yabane Drawer Cabinet

    Yabane Drawer Cabinet

    Inspired by a traditional Japanese graphic pattern, Yabané (arrow in Japanese) is a drawer that opens in two directions. It can easily be used in the middle of a room as a divider...

  • Myoora Road Residence

    Myoora Road Residence

    Found on RT Edgar, this stunning two story contemporary family residence for sale designed by Vincent Interlandi is located in Toorak, a suburb of Melbourne, Victoria, Australia. T...