The Water-Cooled House

by Wallflower Architecture + Design
The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design

Hidden away from the road, the site is surrounded by a verdant screen of mature trees from adjacent properties. Breezes blowing transversely across the site being another notable aspect of the location. The owner had wanted a contemporary home that prioritized environmental coolness as a consistent attribute and to be able to enjoy the luscious tropical surroundings.
The concept developed for the home inverted planning and hierarchical norms common in local residential planning. To fully appreciate the mature and variegated natural environment and stretch the potential for visual depth and distance, the main living room and study were located in a pavilion on the second storey. It was designed with minimal enclosing and supporting structure so as to maximize the elevated vistas. To unconsciously guide visitors to the living pavilion above, a minimal spiral staircase touches down within the entrance foyer. Hints of the tree-lined views are seen through the large circular void connecting the entrance foyer to the pavilion above. A dark reflecting pond surrounds the pavilion which assists in refining the experience of serene isolation and privacy and frames. The occasional bird dipping into the pond, rippling the surface further ties the house to the natural surroundings. The purpose of the second storey pond is also designed to thermally insulate the dining, bedrooms and family spaces underneath from solar heat gain. In the same way, the water body above also helps to regulate temperature swings within the house.
On the first storey, the residential and service functions of the house are delineated by a long continuous light and air well that is paralleled below by a similarly long and continuous koi pond. The pathway running along-side the pond that leads to the bedrooms hides the substantial service areas which are beyond the pathway wall. As with the second storey pond, the air well and first storey koi pond is also designed to facilitate in micro-cooling the first storey rooms and spaces. The pathway is a conduit for prevailing breezes; the koi pond’s thirty metre length and two metre width exposes a sixty square metre surface area within the house to those breezes for evaporative cooling.
As a gesture to the prominent role that water plays within the residence, an oculus within the pond highlights the main entrance, the circle of sunlight cooled and animated by the constantly changing sinusoidal patterns of refracted rays through the water above.

  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design
  • The Water-Cooled House Wallflower Architecture + Design

Sponsor

Sponsor

  • Cloud House

    Cloud House

    The Cloud House is an addition and renovation to a double-fronted Edwardian house in Fitzroy North. Over the course of close to a century, this house has received several additions...

  • House Like Village

    House Like Village

    With the transformation of an old harbor-cantina on KNSM eiland in Amsterdam into large apartments, this building changed function but kept its identity.
    The house we create...

  • House on the Edge of the Forest

    House on the Edge of the ..

    House on the Edge of the Forest is a private residence located in Dnipropetrovsk, Ukraine, designed by ArhObraz. The spacious interior is designed in a darker palette, with wood el...

  • Redaction House

    Redaction House

    A compact home for a textile artist and her young family, the Redaction House sits on a narrow sliver of land on a small suburban lake, surrounded by prosaic spec homes crowding th...

  • The Armada House

    The Armada House

    Description: It is as if “Armada” was sculpted in place. With a harmoniously balanced footprint carved into the land and an abstract design, it creates a distinct presence. Con...

  • House in Comporta

    House in Comporta

    The house is on a large estate located in Comporta, Portugal. The site is completely clear, defined only by sandy soil, with spontaneous undergrowth vegetation and heavily punctuat...

  • Blue Jay Residence Interior

    Blue Jay Residence Interi..

    Lori Dennis has designed the interior of the Blue Jay Residence, located just above the Sunset Strip in one of the prestigious “Bird Streets” of Hollywood Hills in Los Angeles....

  • Bamboo Courtyard House

    Bamboo Courtyard House

    Shanghai-based architectural firm Harmony World Consulting & Design has designed the Bamboo Courtyard House. Completed in 2012, this 4,306 square foot contemporary office in Yangzh...

  • House of Joyce & Jeroen

    House of Joyce & Jeroen

    The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an other...

  • The Cloud Building

    The Cloud Building

    The Agency MVRDV presents the controversial project "The Cloud". A building consisting of two twin towers in the middle by a "cloud of pixel" after a few remember the twin towers c...

Mit der Nutzung unserer Webseite, stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Mehr erfahren.